Portali preneli TikTok šalu: Snimak pantera nije iz Sremskih Karlovaca


Čitaoci iz Sremskih Karlovaca obratili su se našoj redakciji s molbom da proverimo autentičnost video-snimka crnog pantera u pokretu koji je osvetljen snopom svetlosti, a za kojeg su pojedini mediji preneli da se možda nalazi u Sremskim Karlovcima. Naša redakcija kontaktirala je sa korisnikom Instagrama koji je objavio video-snimak, a on je za Tragač potvrdio da je reč o šali.

Prethodnih nedelja javnost je uznemirena činjenicom da na teritoriji AP Vojvodine možda luta odbegli panter. Svedočenja meštana i pojedini video-snimci ukazivali su na to da je viđen u Opštini Apatin, a zatim i u Vrbasu. Iako su iz javnog preduzeća „Vojvodina šume” izdali saopštenje kojim upozoravaju na ovu opasnu životinju, oglasili su se i neki stručnjaci (1, 2) koji navode da životinje za kojom se traga možda i nema.

Ne zalazeći u to ko je u pravu i da li životinja zaista luta Vojvodinom, naša redakcija se pozabavila video-snimkom koji smo dobili od meštana Sremskih Karlovaca, u kojem se tvrdi da je panter viđen u tom mestu. Portali NSuživo i Vojvodinainfo preneli su Instagram priču (sadržaj koji nestaje 24 sata nakon objavljivanja) jednog korisnika ove društvene mreže i ogradili se pitanjem da li je ona istinita, kao i konstatacijom da video-sadržaj treba da provere nadležni.

Naša redakcija je informaciju proverila direkno sa korisnikom kojeg portali navode kao izvor snimka na kom se „vidi“ da je panter stigao u Sremske Karlovce, a on za FakeNews Tragač kaže da je u pitanju šala preuzeta sa TikToka.

Vesti portala postale su viralne i na Fejsbuku, a softver CrowdTangle pokazuje da prilikom pisanja ovog teksta broje preko 1300 interakcija.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA