„Srpski narod u kandžama Jevreja”: onlajn reciklaža zboraške propagande


Na sajtu „Istinom protiv laži“ objavljen je tekst antisemitskog karaktera, u kom se navodi da je „Skupina psihopata donijela svoje zakone i želi upravljati životima cijelog svijeta. Oni odlučuju tko će živjeti, a tko umrijeti. Njihov zakon je Talmud, a Talmud je sveta knjiga za Židove.” U tekstu je pobrojana i nekolicina navodnih citata iz Talmuda, kojima se potkrepljuje teza da su Jevreji ubilački nastrojeni prema nežidovima i da žele da ovladaju svetom:

Talmud između ostalog uči, kaže: I najbolji među nežidovima treba se ubiti (Talmud, Melhita 32b); Tko prolijeva krv onih koji nisu Židovi, Bogu žrtvu prinosi (Jalkut 772); Konkretno: Cijela Zemlja mora pripasti Židovima a ostali pogani narodi, koji su samo životinjski izmet, ne smiju posjedovati ništa.

U nameri da proverimo autentičnost navedenih citata konsultovali smo istorijske izvore i kontaktirali sa Jevrejskom opštinom Novi Sad. Potraga nas je odvela nekoliko decenija unatrag, do suđenja Miloradu Mojiću, sekretaru profašističkog pokreta „Zbor”.

 

„Istinom protiv laži“ – lažima protiv Jevreja

Potpredsednik Jevrejske opštine Novi Sad Ladislav Trajer kaže za Tragač da, pretražujući tomove Talmuda, on nije našao nijedan citiran tekst na mestu na kojem je naveden. Takođe, treba napomenuti da je pri navođenju ovih citata Mehilta pogrešno nazvana Melhitom. Mehilta rabi Jišmaela usredsređena je na zakonodavne elemente jevrejskog pravnog sistema.

Navodni citati iz Talmuda pojavljivali su se ranije u različitim medijima i na forumima, kako na hrvatskom, tako i na srpskom, barem od 2003. godine. Na srpskom je verzija ovih citata sledeća: „Najpošteniji među Nejevrejima imaju se ubiti„ i „Ko proliva krv onih koji nisu Jevreji Bogu žrtvu prinosi”.

Njih su preneli sledeći forumi i mediji: 2003. Forum.hr, 2005. Forum Galaksija, 2009. Forum Krstarica, 2010. Forum Herceg Bosna, 2011. Forum Stormfront, Serbian Forum, 2013 Forum serbiancafe, 2014. Bez dlake na jeziku, Svetlo istine, 2019. Borba za istinu, 2022. Jutjub kanal Starac Petar Dankovački (video link) i Borba za istinu.

Neki od medija i foruma naveli su, pri citiranju, ime Milorada Mojića, kao i njegovu knjigu Srpski narod u kandžama Jevreja.

 

„Trovanje“, „Zelenaštvo“, „Prevara“, „Otimačina“…

Milorad Mojić je bio sekretar profašističkog pokreta Zbor Dimitrija Ljotića i urednik zabranjivanog antisemitskog nedeljnika Ervahe. Mojić je 1941. godine izdao knjigu „Srpski narod u kandžama Jevreja”, objavljenu na tragu slične prakse u Nemačkoj, bazirane na navođenju citata iz Talmuda koji „dokazuju“ da su Jevreji učeni da mrze i ubijaju nejevreje. Sporne citate pronašli smo u navedenoj Mojićevoj knjizi u odeljku Ubistvo (neki od drugih odeljaka su „Trovanje”, „Zelenaštvo”, „Prevara”, „Otimačina”…)

Mojić je sâm potvrdio da je preveo svoje citate iz nemačkih i mađarskih izvora, i to na suđenju u Zrenjaninu na koje je 1940. godine izveden upravo zbog citata iz Talmuda u tekstovima u Ervaheu iz 1936. i 1937. godine.

U novinama „Dan” od 26. januara 1940. godine objavljen je detaljan izveštaj sa ovog suđenja, pod naslovom Glavni sekretar Zbora g. Milorad Mojić osuđen zbog bogohuljenja što je izvrtanjem pojedinih stavova u Talmudu tvrdio da Jehova uči Jevreje da varaju nejevreje. Mojić je tad optužen za bogohuljenje, kažnjen sa 600 dinara kazne ili 10 dana zavora suspendovano na dve godine.

Na suđenju je pročitan i izveštaj stručnjaka Pravoslavnog teološkog fakultata u Beogradu „g. dr. Glumca i dr. Stefanovića, profesora teologije”: „Oni uglavnom nalaze da se u Talmudu ne mogu naći ona mesta iz kojih su navodno povađeni citati. Ukoliko se citati mogu naći nisu potpuni te usled toga dobijaju drugi smisao, a  u nekim citatima prebacuje se Jevrejima takvo moralno shvatanje koje je bilo pre 3000 godina, a koje se ne može slagati sa današnjim”, stoji u tekstu Dana.

 

Duga istorija zloupotreba

Slučajevi manipulacije citatima iz Talmuda u službi antisemitizma beleže se već vekovima (1, 2). Budući da je Talmud izuzetno obiman i složen skup tekstova, navode u vezi s njim nije tako lako proveriti kao u slučaju Novog zaveta ili Kurana. Dodatan problem ogleda se u činjenici da su pojedini elementi Talmuda sročeni tako da su „pogodni“ za pogrešna tumačenja i izvlačenje iz konteksta.

Ladislav Trajer kaže za Tragač da postoje tekstovi u Talmudu koji su vrlo agresivni prema nejevrejima, ali objašnjava šta je važno znati da bi se shvatio njihov kontekst: „Moramo razumeti da su nejevreji u talmudskom tekstu Rimljani. Tačnije oni ljudi koji su srušili Hram jerusalemski, proterali i porobili Jevreje i koji su mnogobožci. Nejevrej iz Talmuda nikako nije hrišćanin ili musliman koji veruje u Boga kao i Jevrejin. Pored toga, to su pre svega tekstoterapijski tekstovi.”

Trajer napominje da su i Srbi u svojoj tradiciji imali nešto slično u delima o Kraljeviću Marku. „Kada bi neko neutralan čitao, video bi da jedan Marko ide i uništava drumove (ore) koji su Turci napravili, pa kada ga Turci zamole da to ne radi, on ih ubije tako što na njih baca ralo i volove. Neko ko bi hteo srpski tekstoterapijski tekst da iskoristi protiv Srba lako bi mogao da uzme taj primer. Nažalost, i dan-danas jevrejske tekstoterapijske tekstove, pisane pre 1800 godina protiv Rimljana, antisemiti koriste za raspirivanje svoje mržnje”, kaže Trajer.

Marija Zemunović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA