Vučićevićev kraul kroz Bermudski trougao: konkursi, kodeksi, kriza i k****


Glavni urednik lista Informer Dragan J. Vučićević konačno je dobio priliku da se pojavi na Radio-televiziji Srbije, nakon što se godinama žalio u medijima kako je „zabranjen“ na javnom servisu. Možda nije uspeo da stigne do televizijskog studija RTS-a, ali je gostovao u podkastu OKO magazina Bermudski trougao kod Dragane Pejović. Tokom gostovanja govorio je o medijima, svojim odnosima sa kolegama, o Informeru i drugim temama, a izrekao je i nekoliko netačnih informacija čiji pregled vam donosimo u ovoj analizi.

Voditeljka: Vi na beogradski konkurs za projektno sufinansiranje medija dolazite sa projektom „Beograd ima novca za sve planirane projekte – rekordan budžet, nikad brži razvoj“ i dobijate dva miliona.

Vučićević: Ko dobija?

Voditeljka: Informer.

Vučićević: Aha, a ne treba da dobije nikad ništa Informer, sve treba da dobije Danas?

Voditeljka: Ne, taman posla, to nisam rekla. Ali čekajte, evo, kako znate da je rekordan bužet – nikad brži razvoj unapred, pre nego što ste…

Vučićević: A šta to čitate?

Voditeljka: Pa čitam, evo, ja sam samo izvadila iz prošle godine…

Vučićević: A šta čitate to?

Voditeljka: Kako mislite šta čitam?

Vučićević: Ne, ne, tu rečenicu, to „rekordan razvoj“, odakle to čitate?

Voditeljka: To vam je ime projekta, to vam je naziv projekta.

Vučićević: Dobro, dobro, a gde ste to pročitali, gde ste našli da je to naš naziv projekta?

Voditeljka: Pa na sajtu gradskom. Znači, imate sve projekte.

Vučićević: Na sajtu gradskom? I kako glasi naš projekat? Kako ste rekli da glasi naš projekat?

Voditeljka: „Beograd ima novca za sve planirane projekte – rekordan budžet, nikad brži razvoj“

Vučićević: Nešto ste vi to pomešali, ajte vi sad pogledajte kada završimo ovo snimanje. Ponovo pogledajte. Pa me onda zovnite i recite i napišite u onom tekstu uvodnom šta smo zaista uradili.

Vučićević, dakle, tvrdi da je voditeljka „nešto pomešala“ i da projekat sa spornim nazivom o kom govori i nije Informerov. Međutim, to ne odgovara istini u potpunosti. Sufinansiranje za ovaj projekat možda nije direktno dobio Insajder tim d. o. o. (izdavač Informera), ali je novac ipak otišao tabloidu.

Kako stoji u Rešenju o raspodeli sredstava po raspisanom konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Beograda u 2022. godini projekat vredan dva miliona dinara pod nazivom „Beograd ima novca za sve planirane projekte – rekordan budžet, nikad brži razvoj“ dobila je firma Info IT media d. o. o.

Kada se na sajtu Agencije za privredne registre (APR) pogleda ko stoji iza ove firme, jasno je da je projekat Informerov. Info IT media je registrovana na adresi Terazije 5/7, gde se nalazi i Informerova redakcija, kao kontakt mejl u APR-u upisan je marketing@informer.rs, a stopostotni vlasnik firme je Insajder tim d. o. o. – to jest, izdavač Informera. Na istom konkursu Insajder tim d. o. o. dobio je 3,5 miliona dinara za projekat „Tihi heroji Beograda“.

 

Vučićević: Jedino merilo novinarstva je tiraž, gledanost – jedino objektivno merilo.

Voditeljka: A kodeks, a pravila?

Vučićević: A šta znači kodeks? A kakva pravila? Pa nemojte, molim vas, Dragana, da pričamo o kodeksu i pravilima jer, verujte mi, ne treba o tome da pričamo.

Voditeljka: Zašto?

Vučićević: Pa zato što su to… Hoću da budem pristojan danas. Zato što su to gluposti. Šta znače kodeksi i pravila? Znate da postoje ozbiljne zemlje, ozbiljne evropske, velike, civilizovane zemlje, koje nemaju takve kodekse i pravila?

Postoje li „ozbiljne, evropske, velike, civilizovane zemlje” koje nemaju profesionalne novinarske kodekse ili pravila? Uprkos mišljenju Vučićevića odgovor je negativan. Na sajtu finskog multidisciplinarnog univerziteta Tempere može se naći spisak novinarskih kodeksa iz 44 evropske zemlje, kao i kodeksi novinara sa Kosova i iz Katalonije. Među državama čiji kodeksi na toj adresi nisu navedeni jedino su mikronacije Andora, Lihtenštajn, Monako, San Marino i Vatikan. Daljom pretragom pronašli smo čak i kodeks San Marina, kao i dokument koji reguliše etiku u komunikacijama u Vatikanu.

 

Vučićević: Krajem 19. veka radila se javna rasveta u Beogradu prvi put i prva ta javna lampa bila je tamo gde je sad Beograđanka, pa su se pravile demonstracije protiv toga pod obrazloženjem „šta će poštenom svetu električno svetlo“. Električne sijalice trebaju samo – izvinjavam se na izrazu, tako su pričali – kurvama i razbojnicima. Pošten svet, kad padne mrak, spava. Tako su pričali.

Voditeljka: Pa što ste se sad izvinili na izrazu koji nekad stavite i na naslovnu stranu, doduše s tačkicama.

Vučićević: Koju? „Kurve“? Nismo to nikad stavili na naslovnu stranu. Grešite. Pa vi ne čitate Informer. Evo, ja ustanovljavam da vi uopšte ne čitate Informer.

Vučićević tvrdi da se na naslovnoj strani Informera nikada nije našla reč „kurva“, što takođe ne odgovara istini. Redakcija FN Tragač ustanovila je da se ova reč našla na naslovnoj strani Informera više puta poslednjih godina. „Lažu kurve nisam kurva“, „S. je kurva, drolja i fuksa, uzeću joj dete“, „Мama ti je kurva, a tata ti je narkoman“, „Pop me je silovao, a majka mi govorila da sam kurva“, samo su neki od naslova sa prve strane Informera koji sadrže ovu reč. Uz to, ni u jednom od navedenih naslova nema tačkica, zvezdice ili bilo kakve cenzure ove reči, za koju Vučićević kaže da nikada nije objavljena na naslovnici Informera.

 

Vučićević: Vidite, 24. februara je počeo rat prošle godine, još malo će godinu dana. Ja sam to jutro slučajno bio na Pinku. Bila je voditeljka Irina Vukotić i to jutro sam rekao ono što vam sad kažem. To je agresija kao što jeste agresija i to je strašna tragedija i trpećemo godinama posledice.

Još jedna neistina koju je Vučićević izgovorio odnosi se na to da je napad Rusije na Ukrajinu već prvog dana nazvao agresijom u jutarnjem programu Pinka. Vučićević je u pravu kada kaže da je rekao kako se radi o velikoj tragediji, ali ruski napad ni u jednom trenutku nije nazvao agresijom. Reč agrеsija pomenuo je tokom gostovanja četiri puta, od čega nijednom kao sopstvenu ocenu ruskih akcija. Govorio je o agresiji NATO nad SR Jugoslavijom, a u jednom trenutku je naveo da će zemlje kvinte „sigurno tražiti da se jasno stavimo na njihovu stranu, da osudimo Rusiju, ili, kako oni to kažu, rusku agresiju“. Rusku agresiju nazivao je vojnom operacijom, krizom, ratom, situacijom u Ukrajini, ali ne i agresijom.

U jednom trenutku Vučićević navodi i da će oni „u Informeru prenositi sve informacije (o sukobu u Ukrajini) na najobjektivniji moguć način“. Samo nekoliko dana ranije u tom tabloidu na naslovnoj strani osvanulo je da je „Ukrajina napala Rusiju“, a FN Tragač je od početka rata do ovog trenutka zabeležio više od deset lažnih vesti Informera koje se tiču rata u Ukrajini i okolnosti koje ga prate.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA