Domaštana biografija Petra Puače – šest klubova demantovalo njegove navode


Petar Puača je bivši fudbaler koji već godinama u javnim nastupima preuveličava svoju biografiju. Hvali se kako je više sezona igrao u najjačim ligama, protiv najboljih igrača sveta. Pominje, potom, svoje mandate u francuskoj Nici i španskoj Osasuni, priča kako je tokom tri sezone u Kremonezeu stekao veliku slavu u klubu, a naglašava i da je najskuplji igrač u istoriji švedskog kluba Helsingborg.

Stvarnost, međutim, nije toliko impresivna. FakeNews Tragač je iz klubova Đenova, Peskara, Nica i Osasuna dobio potvrde da Puača nikada nije nastupao za njih. Iz Švedske su nam odgovorili da on ni u trenutku prelaska nije bio najskuplje plaćeni igrač kluba, dok u Kremonezeu naglašavaju da je tamo proveo samo jednu sezonu i odigrao osam utakmica.

Danas je Puača angažovan u uspešnoj školi fudbala koja nosi njegovo ime. Ta škola – kako se navodi – pruža „pripremu deteta za ulazak u sport” i uči decu da postanu „dobri, pošteni i odgovorni ljudi”.

Nakon niza negativnih odgovora koje smo dobili od fudbalskih klubova, pozvali smo Puaču kako bismo mu dali priliku za komentar ili objašnjenje. Umesto toga usledile su psovke, uvrede i pretnje prijavom policiji i sudu.

 

Fudbalske baze podataka: Gde sve Puača nije igrao?

Informacije o karijerama fudbalera, uz detaljne statističke parametre, danas se mogu pronaći u mnogim onlajn bazama podataka. Te baze, međutim, nisu uvek sasvim pouzdane: neretko izostavljaju periode kada je igrač nastupao u nižoj ligi, a škrte su i kada je reč o daljoj istoriji.

Šta znamo o Petru Puači? On je svoju prilično uspešnu seniorsku karijeru, prema podacima mnogih fudbalskih baza, počeo krajem osamdesetih u Crvenoj zvezdi. Potom slede drugi klubovi koji su, uz minimalna odstupanja, navedeni istim redom u svim analiziranim bazama. Ali onda dolazimo do problema: Puača tvrdi da je nastupao za Đenovu, Peskaru, Nicu i Osasunu, kojih nema ni na jednoj listi. Odlučili smo da se obratimo ovim klubovima.

Menadžer komunikacija FK Đenova Dino Storace rekao je za FakeNews Tragač da ne postoje tragovi Puačinog prisustva u ligurijskom klubu. Njegov kolega iz nekadašnjeg prvoligaša FK Peskare Masimo Mučiante potvrdio je da Petar Puača nikada nije igrao za taj klub. Da nije nastupao ni za FK Osasunu za Tragač je saopštio direktor Departmana za komunikacije ovog kluba Santiago Zuza Fernandez. Poslednji negativan odgovor na upit o saradnji sa Puačom stigao nam je od medijskog tima FK Nica. Napominjemo da su se naši upiti odnosili na standardni, profesionalni angažman, ne i na eventualne probe.

Kada bismo nabrojali sve medije u kojima je Petar Puača gostovao i iznosio osporene informacije, lista bi bila veoma duga. Pretragom novinske arhive pronašli smo da su novine Borba još 1996. godine predstavljale Puaču kao „kontroverznog strelca”, ali i „Mister gola” koji „osvaja Đenovu”, a fudbaler je tada ispričao da su ga na lekarskim testovima pregledali kao kosmonauta. Poslednjih godina Puača se redovno pojavljuje na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, ali i na pojedinim sportskim kanalima kao sportski analitičar.

 

Švedski Ronaldoi rekordni transfer

Petar Puača kaže kako je najveći transfer u svojoj karijeri napravio odlazeći u švedski Helsingborg za tri i po miliona maraka. To je, prema njegovim rečima, do dan-danas ostao najveći transfer u istoriji skandinavskog kluba. Često ističe da su ga navijači nazivali „Švedski Ronaldo”. Na švedskom specijalizovanom portalu obožavalaca ovog kluba naišli smo na nešto drugačije epitete: jedan od navijača Helsingborga pisao je da Puaču pamti kao velikog, arogantnog napadača, koji je bio „potpuno nezainteresovan za zagrevanje i za učešće u bilo kakvoj timskoj igri”. Dodaje da je Puača upisao šest nastupa, bez ijednog gola, te da je proveo 135 minuta u crvenom dresu.

Obratili smo se Helsingborgu kako bismo proverili navode o visini transfera, a odgovor smo dobili od Midhata Kuduzovića, menadžera komunikacija u tom klubu. Nakon razgovora sa članom uprave iz perioda kada je Puača doveden u klub, 1997. godine, Kuduzović nam javlja sledeće: „On sigurno može zaključiti da Petar Puača nije najskuplji igrač Helsingborga ni tada, a apsolutno ne ni sada. Kaže da je on lično bio u Makedoniji i kupio Zorana Jovanovskog. Zoran je tad bio pod ugovorom i koštao je 2,5 miliona švedskih kruna. U slučaju sa Petrom kaže da nije bilo govora ni o čemu blizu te cifre”. Kuduzović dodaje da je, prema grubim procenama, najskuplji transfer zabeležen u slučaju Norvežanina Tomasa Seruma, koji je za Helsingborg zaigrao 2011. godine i napustio ga godinu dana kasnije.

 

Boravak u Kremonezeu: „To je moj klub, da kažem, čak i ispred Zvezde”

Svoj navodno trogodišnji boravak u italijanskom Kremonezeu Puača opisuje kao period u kom je postao „legenda kluba” i dobio šansu da nastupa protiv Intera iz Milana, u kom je igrao njegov idol Ronaldo Nazario. Tu je, priča, ponovo bio obožavan. U jednom intevjuu opisuje svoju prisnost sa navijačima Kremonezea: „Što ne bih jednom mesešno dao 200–300 maraka da kupe baklje?”

Departman za medije FK Kremoneze demantovao je za FakeNews Tragač da je Puača u klubu proveo tri sezone. Oni navode sezonu 1998/99. kao jedinu u kojoj je nastupao za Kremoneze, kada se tim takmičio u Seriji B. Detaljnije objašnjavaju da je nosio broj 29 i postigao dva gola u osam utakmica – u porazima od Napolija i Lukezea.

Prema rečima Petra Puače, utakmicu protiv Intera igrao je u Kupu Italije 29. novembra 1998. godine. Ipak, neće biti da je to istina. Inter je pomenutog datuma igrao ligašku utakmicu protiv FK Salernitana, dok je Kremoneze 1998. godine iz kupa ispao ranije i nije se sastao s Interom. Iz Kremonezea su demantovali i da je Puača u njihovom dresu nastupao protiv Intera u prijateljskoj utakmici 15. oktobra 1999. godine.

 

Foto-uspomene iz Đenove

Kako smo već naveli, Puače nema ni u jednoj bazi podataka o igračima Đenove, a iz ovog fudbalskog kluba demantovali su da je Puača igrao za njih. Ipak, bivši fudbaler na interesantne načine pokušava da „podseti” javnost na svoje uspehe iz tog kluba. Na primer, jednu (skraćenu) fotografiju iz Helsingborga predstavio je kao uspomenu na Đenovu.

Drugi primer zahtevao je nešto složeniju analizu. Kombinacija foto i video forenzike, pretraga baza podataka i komunikacija sa autorima sajta „Atalanta Story” dovele su nas do zaključka da je u Puačnom opisu slike „iz Đenove” gotovo sve promašeno – i godina, i meč, i protivnik.

 

Ponosan na crveni karton kojeg nije bilo

Osim uspeha iz Italiji, Puača izdvaja i da je ponosan na crveni karton koji je dobio u 37. minutu pošto je, bez lopte, udario igrača albanske nacionalnosti iz FK Leće koji ga je navodno provocirao.

„Ja sam ponosan na taj crveni karton! Ja mrzim Albance, ja mrzim Šiptare!”, ispričao je egzaltirano na Pinku, u jutarnjem programu kod Jovane Jeremić. U fudbalskim bazama ne postoji podatak da je Puača bio akter ove utakmice, a iz FK Kremoneze potvrđuju da za vreme mandata u njihovom klubu Puača nikada nije dobio crveni karton.

 

Pokušaj kontakta – psovke, najava tužbe i blok

Nakon što smo prikupili odgovore svih pomenutih klubova, pozvali smo Puaču kako bismo mu dali priliku za komentar i objašnjenja.

Puača je pristao na razgovor o svojoj karijeri za Tragač, ali čim smo mu saopštili mali deo zaključaka našeg istraživanja dobili smo odgovor: „Šta ja treba da se pravdam gde sam igrao?” Pokušali smo još jednom da objasnimo zbog čega postavljamo takva pitanja, na šta je Puača rekao: „Nemojte vi da istražujete ništa, nemojte da me zovete, mnogo ste bezobrazni”. Opsovao nas je i prekinuo vezu.

Minut kasnije usledio je njegov poziv: najavio je da će nas prijaviti policiji. „Da znate da ćete biti prijavljeni policiji večeras i taj Tragač znači da ću da vas tužim”, ponovio je Puača više puta.

Nakon ovog poziva blokirani smo na Fejsbuk stranici „Petar Puača škola fudbala”, preko koje smo dobili Puačin kontakt. Na ovoj Fejsbuk stranici takođe se promovišu informacije koje je Puača davao medijima, a koje su se pokazale kao netačne.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA