Prevarantska reklama za preparat Venofix na nemuštom srpskom


U reklami za preparat Venofix obmanjujuće se tvrdi da su flebolozi (stručnjaci za vene i bolesti vena) „12 godina varali pacijente širom zemlje”, kao i da je ovaj proizvod „konačan lek za proširene vene“. Na sajtu „Lepotaistil” Venofix se reklamira obmanjujućim metodama kao što su lažno predstavljanje, izmišljeni intervju, režirani komentari i navodno vremenski ograničen popust. Dodatno, primećuje se zloupotreba logotipa medijskih kuća RTS, BBC i ruskog Kanala 1.

Vodeći promoter preparata je navodni doktor Igor Bojanić, za koga je navedeno da ima više od 40 godina iskustva i da je „hirurg, flebolog, član Srpskog udruženja medicinskih radnika. Napisao preko 20 naučnih radova o flebologiji i vaskularnoj hirurgiji. Odgovorni izvršilac 11 državnih ugovora u okviru programa ’Zdrava Srbija’, izvršilac projekta INTAS za lečenje i prevenciju bolesti vena”. Veoma impresivno, reklo bi se, ali obrnutom pretragom fotografije doktora Bojanića vidimo da je u stvari u pitanju model sa internet-marketa fotografija. Čitav intervju sa „doktorom Bojanićem” delo je izvesnog Žarka Jankovića, čiju profilnu fotografiju takođe nalazimo na stok-marketu obrnutom pretragom na Guglu.

Na delu sajta posvećenom kupovini preparata, primećuje se primamljiv popust, gde je cena proizvoda sa 3.980 dinara snižena na 1.490 dinara, ali samo u narednih 10 minuta. Važno je napomenuti da se akcijski sat resetuje na početnu tačku svaki put kada osvežite stranicu u pretraživaču. Svaka hiper-veza na sajtu automatski vodi korisnika ka pomenutom polju za naručivanje preparata.

Tekst je prepun grešaka, a izdvojićemo jedan zanimljiv pasus u kom navodni lekar objašnjava kako se može kupiti preparat u Srbiji:

Program za sada ide u samo nekim regionima Srbije. Obim proizvodnje nije dovoljno veliki da bi obuhvatio celu zemlju kao celinu. Kako se serija leka pripremljenog za određenu regiju bliži kraju, ona se „isključuje“ i čeka se sledeća rotacija. Sve što je potrebno da učinite da biste nabavili lek je da ostavite zahtev na internet stranici programa, navodeći svoje ime i broj telefona kako bi vas osoblje konsultantskog centra moglo kontaktirati. Svaki grad se automatski isključuje. Zato ako vidite da je moguće naručiti, gela još nije potpuno rasprodata. I lično garantujem da će svi oni koji ostave prijave definitivno dobiti svoju gelu.

Na samom dnu teksta primetan je odeljak sa komentarima, gde se prikazuju imena i prezimena koja su česta u Srbiji i regionu. Navodi se da ukupno ima 24 komentara, ali ih ima više i nije moguće ostaviti sopstveni komentar. Vreme objave svih komentara je promenljivo i formira se na osnovu trenutka kada pristupate ovom internet-sajtu.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

 

Napomena: Ova analiza odnosi se na opisano manipulativno oglašavanje na navedenoj onlajn lokaciji. Kvalitet samog preparata nije predmet ove analize.

Ukratko

12/06/2024

Ne, Adriana Vilagoš nije iz Vrbasa

Sportklub (podsajt portala N1) objavio je vest o velikom uspehu Adriane Vilagoš, mlade bacačice koplja, koja je na Evropskom prvenstvu u Rimu osvojila srebrnu medalju. U tekstu…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA