Reklama za Reumatin: Davor Župa iz Bihaća postao „zadovoljni korisnik Jovan“


Reumatin je sredstvo protiv reumatizma, koje navodno pruža momentalni efekat nakon korišćenja. Međutim, proverom informacija sa sajta na kome se ovaj proizvod promoviše, može se zaključiti da je reč o manipulativnom oglasu u kome su utisci zadovoljnih korisnika izmišljeni, cena nedostupna, a tvrdnja da su količine ograničene – podvala.

Na ovom sajtu uočljiva je forma za poručivanje proizvoda. U tom okviru nalazi se i prostor za cenu, ali ona nije dostupna, tj. vidljiva, te je kupcu koji bi se odlučio na poručivanje potpuno nepoznata.

Tehničke nepravilnosti javljaju se i kod obaveštenja o ograničenim količinama, gde zaključujemo da se obaveštenje svakodnevno ažurira kako bi podstaklo kupca da što brže reaguje.

Potom, ukoliko obratimo pažnju na pakovanje samog proizvoda, vidimo da je Reumatin – kako se navodi – zapravo čajna mešavina sa pirevinom. Međutim, na sajtu su podaci o sastavu ove biljne mešavine nepotpuni, te su navedene svega tri biljke: dan i noć, žalfija i hajdučka trava, ali ne i pirevina, koja se na kutiji pominje. Kasnije, niže na stranici, u komentaru zadovoljnog korisnika, zaključujemo da ovaj preparat u svom sastavu sadrži čak osam različitih biljaka, od kojih je nama dobar deo nepoznat.

Delotvornost proizvoda „garantuju“ što navodni stručnjaci za reumatizam – što „zadovoljni korisnici“, čiji su komentari istaknuti na sajtu. O navedenim stručnjacima nema detaljnijih informacija na interentu, a obrnutom pretragom fotografija zadovoljnih korisnika utvrđujemo da je reč o manipulaciji. Jovan koji preporučuje Reumatin zapravo je Davor Župa, lokalni političar iz Bihaća, čija se fotografija pojavljuje u priči BBC-ja o izbeglicama u Bosni i Hercegovini, a Irinina fotografija preuzeta je sa stok marketa.

Naposletku, prostom Gugl pretragom uviđamo da su sve stranice koje su prethodno služile za promovisanje i prodaju ovog preparata oborene, odnosno da više nisu u funkciji. To je slučaj i sa stranicom linkovanom na portalu Glossy, koji je ranije pisao o ovom preparatu.

Danijela Vujinović, FakeNews Tragač

Ukratko

12/06/2024

Ne, Adriana Vilagoš nije iz Vrbasa

Sportklub (podsajt portala N1) objavio je vest o velikom uspehu Adriane Vilagoš, mlade bacačice koplja, koja je na Evropskom prvenstvu u Rimu osvojila srebrnu medalju. U tekstu…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA