Cellu Vital: Priča o Tanji koja je izgubila celulit i postala Edina


Na sajtu Direktna priroda zastupljeno je na desetine članaka o medicinskim preparatima. Među njima je i Cellu Vital, proizvod za borbu protiv celulita, čije je delovanje – kako se navodi – usmereno na uklanjanje ostataka masnoće pomoću posebnih prirodnih sastojaka. Međutim, u analiziranom tekstu lista „posebnih prirodnih sastojaka“ potpuno izostaje.

U oglasu sa sajta Direktna priroda se, isprva, ništa ne čini naročito sporno. Ne postoji nijedna informacija koja bi nas navela da posumnjamo u verodostojnost iznetih informacija, sve dok ne kliknemo na link koji nas usmerava na novi sajt – Zona zdravlja, na kome je moguće poručiti preparat.

Tu nas zatiče teška životna priča Tanje Jovanović, koju je, naizgled, suprug ostavio upravo zbog njenog fizičkog izgleda i problema sa celulitom. Povrh svega, Tanja je ostala i bez posla, te su je životne muke podstakle na do tada nemoguću transformaciju. Sve ovo ne bi bilo toliko čudno da autor članka nije pokušao da Tanjinom pričom izazove saosećanje kod kupaca, ne mareći na grešku kada je u sledećem paragrafu sagovornicu oslovio sa Edina, a umesto njene fotografije priložio onu preuzetu sa stok marketa. Obrnutom pretragom utvrdili smo da je reč o manipulaciji i izmišljenoj ličnosti, te da se na fotografiji ne nalazi Tanja, već stok model.

U Tanjinoj teškoj ispovesti pomenuto je i kliničko ispitivanje poznatog stručnjaka, akademika Marka Danilovića. Kako klijentkinja ističe, ovaj „poseban program“ omogućio joj je da isproba Cellu Vital i da za šest sedmica u potpunosti promeni svoj život. Na internetu nismo pronašli nijednog akademika pod tim imenom i prezimenom, iako se navodi da je reč o „međunarodnom stručnjaku za obesiologiju i kreatoru ove revolucionarne metode“, a utvrdili smo da je i njegova fotografija lažna, takođe preuzeta sa stok marketa.

Kao pokušaj da se naglasi verodostojnost ispovesti objavljen je i skrinšot mejla u kome je Tanja obaveštena da je izabrana za učešće u specijalnom programu. Kao što možemo videti, mejl je na francuskom (što je neobično, jer je kreator programa Srbin), a potpisuje ga izvesni Žan-Mark Gajon, predstavnik četiri medicinske ustanove čiji su nazivi toliko opšti (npr. Healthco) da je nemoguće povezati ih s konkretnim pravnim licima.

Komentari su izmišljeni, kako na sajtu tako i na Fejsbuk stranici. Obrnutom pretragom potvrđeno je da se na većini fotografija zadovoljnih korisnika nalaze stok modeli, dok je Danica Milić zapravo Mišel Princ, motivaciona govornica i autorka nekoliko bestselera o temi biznisa.

Iako pomenuta Fejsbuk stranica nije aktivna od marta 2022. godine, prelistavanjem starih objava uviđamo da je godinama služila za promovisanje različitih preparata – poput Bioslima, Green Spa i Herba Aurum, i to sličnim sistemom manipulacije koji se koristi za Cellu Vital.

Danijela Vujinović, FakeNews Tragač

 

 

Ukratko

12/06/2024

Ne, Adriana Vilagoš nije iz Vrbasa

Sportklub (podsajt portala N1) objavio je vest o velikom uspehu Adriane Vilagoš, mlade bacačice koplja, koja je na Evropskom prvenstvu u Rimu osvojila srebrnu medalju. U tekstu…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA