U potrazi za izvorom: „Srpska deca se nikada više neće smejati u Parizu”


Jedan čitalac nas je zamolio da proverimo autentičnost navodnog citata bivšeg francuskog predsednika Žaka Širaka: „Srpska deca se nikada više neće smejati u Parizu“.

Ovaj citat je aktuelizovan nakon što je Novak Đoković na Rolan Garosu osvojio rekordni 23. slem. Na Tiktoku je tim povodom objavljen video sa preko 47 hiljada lajkova; uz snimak Novaka Đokovića dat je ispis: „Žak Širak: ’srpska deca se nikada više neće smejati u Parizu. Srpsko dete 2023. Novak Đoković. Citat je takođe podeljen i na Tviteru (1, 2), a 2019. godine (kada su srpski odbojkaši u Parizu pobedili u finalu evropskog prvenstva) podeljen je na Fejsbuk stranicama Zvezdaška republika i Ponosim se što sam Srbin.

 

Spiskovi „jezivih izjava“

S vremena na vreme domaći mediji objavljuju spisak „jezivih izjava svetskih zvaničnika“ o Srbima iz perioda 90-ih (na primer: 2014. Koreni, 2022. Novosti, Objektiv, 2017. Srpski telegraf, Iskra, Srbin info, 2018. Espreso, i mnogi drugi). Na ovom spisku nalazi se citat „Srpska deca se više neće smejati”, ali ne kao Širakov, već je pripisan bivšem državnom sekretaru SAD Lorensu Iglbergeru. U ovim navodnim Iglbergerovim rečima ne pominje se Pariz.

Važno je napomenuti da se na ovom spisku zaista nalazi i jedan navodni Širakov citat: „Srbi su narod bez zakona i bez vere. To je narod razbojnika i terorista“.

U literaturi korišćenoj za ove tekstove pominje se knjiga Zorana Petrovića Piroćanca pod nazivom „Izbrisati srpski virus. Prema opisu, „u knjizi su sabrane izjave poznatnih ličnosti, ne samo iz sveta politike, koje su ponekad toliko brutalne da izgledaju neverovatne.”

 

„Izbrisati srpski virus“

U Biblioteci Matice srpske pronašli smo drugo i treće izdanje knjige „Izbrisati srpski virus“. Autor u predgovoru navodi da je devedesetih „pročitao na hiljade novinskih članaka, eseja, gledao mnoge reportaže svetskih TV stanica, slušao radio izveštaje o događajima u bivšoj Jugoslaviji“, beležeći usput „čašćavanja“ na račun srpskog naroda.

Knjiga predstavlja zbirku citata, među kojima su neki praćeni kratkim komentarima Zorana Petrovića. Reference su ponekad navedene precizno (npr. konkretan datum i medij), a ponekad u potpunosti izostaju.

Širakova izjava o Srbima kao razbojnicima, data „za vreme ručka“, navedena je uz detaljnu, ali u isto vreme i „neuhvatljivu“ referencu (videti ilustraciju sa izvodom). Ako je verovati onome što je napisano, više nije moguće doći do autentičnog snimka izjave, jer je „nestao“ nakon nekoliko emitovanja. Navedene Širakove reči nismo pronašli ni u zaključku navedenog sastanka iz 1995. na sajtu Evropskog parlamenta.

Knjiga Zorana Petrovića Piroćanca sadrži citate koji su neupitno autentični, a među njima je – na primer, citat Margaret Tačer „Zaustavite Srbe. Odmah. Zauvek“. Reč je o naslovu njenog teksta, napisanog 1994. za Njujork tajms.

Sa druge strane, autentičnost pojedinih citata je osporena. U tekstu „Novinarski ili doktorski falsifikat dr Zorana Petrovića Piroćanca? iz 2011. godine Zoran Đurović je analizirao da li je autentična navodna izjava pape Jovana Pavla Drugog: „Trebalo bi da bombardujete Srbe”. Ta izjava je – proverili smo – u knjizi data bez ikakve reference.

„Nedopustivo je pak da se Papi podmetne izjavа: ’Trebalo bi da bombardujete Srbe’, jer ona ne postoji“, piše Đurović: „To nema veze sa novinarskim kodeksom, a još manje sa naučnim. Nema navođenja izvora (iz prostog razloga što ne postoji). Izjava je puka laž, uzevši je u obzir bilo kao citat, bilo kao predstavljanje citata. Kao interpretacija je labava. U tom slučaju, opet, nekorektna je, jer se ne deklariše kao tumačenje“.

 

„Srpska deca se više neće smejati“

Zaključke naše analize, koja svakako nije definitivna, mogli bismo sumirati ovako:

  1. Izjava „Srpska deca se više neće smejati“ na internetu se prvobitno pripisivala Iglbergeru, a tek je relativno nedavno – uz dodatak „u Parizu“ – pripisana Žaku Širaku.
  2. Mediji već godinama izvlače spiskove „jezivih izjava“ o Srbima iz knjige „Izbrisati srpski virus“ Zorana Petrovića Piroćanca.
  3. Pregledali smo sve citate pripisane Širaku i Iglbergeru u drugom i trećem izdanju Petrovićeve knjige. Među izjavama ove dvojice političara (uključujući i Širakovu izjavu „za vreme ručka“) ima mnogo osuda, pa i uvreda na račun Srba, ali nema izjave o srpskoj deci.

Kad god je reč o utvrđivanju autentičnosti određenih izjava, izuzetno je važno precizno referisanje. Ono u analiziranim medijskim napisima, ali i u Petrovićevoj knjizi, prečesto izostaje. S obzirom na sve navedeno, možemo uz oprez zaključiti da nema relevantnih dokaza da Žak Širak stoji iza sporne izjave. Ukoliko je neko od čitalaca naišao na konkretniji dokaz u vezi sa ovom temom, molimo da nam se javi.

Marija Zemunović i Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA