MikofortDuo: od ruskog stomatologa do beogradskog mikologa


Preparat pod nazivom „MikofortDuo“ reklamira se na sumnjivim veb-sajtovima kao 100% prirodan, klinički ispitan i delotvoran proizvod za uklanjanje gljivica sa kože i noktiju. Na sajtu je istaknut način njegovog korišćenja, ko ga tačno preporučuje ali i zbog čega drugi slični preparati nisu „dovoljno dobri“.

U tekstu je zastupljen popriličan broj pravopisnih grešaka, grešaka u kucanju i neodgovarajuće deklinacije. Na primer, na samom vrhu stranice istaknuto je kako je u pitanju „najbolji proitvod za gljivice“,  dok ispod naziva preparata piše da „uklanja gljivice sa kožei noktiju“. Osim toga, primetna je i jedna tehnička manipulacija. Na sajtu se nudi proizvod po specijalnoj ceni, a kao što to uglavnom biva – ponuda je vremenski ograničena: sad ili nikad. Tačnije, u naredna četiri sata ili nikad. Međutim, reč je o obmani, jer vreme do isteka specijalne ponude uvek ostaje isto, u kom god trenutku ponovo ušli na ovu stranicu.

U promotivnom tekstu spominje se i mikolog iz Beograda Siniša Milić, koji preporučuje „Mikofort Duo“ i naglašava kako je to „jedini proizvod koji je u stanju da pomogne da se otarasite gljivica jednom i zauvek“. Obrnutom pretragom fotografije smo došli do zaključka da se na njoj zapravo nalazi ruski stomatolog Parilov Viktor Vasiljevič iz Krasnodara. Ipak, treba spomenuti da ovo nije prvi put da je njegova fotografija zloupotrebljena na ovakav način. Gotovo identičnu reklamu pronašli smo i na jednom ruskom sajtu, s tim što je u pitanju preparat namenjen za iste svrhe, ali ovog puta pod nazivom „Daošen“. I u ruskoj verziji se takođe može pronaći fotografija zubara Viktora Vasiljeviča, s tim što je predstavljen kao Boris Kirev, dermatolog iz Moskve.

Na samom dnu stranice nalaze se i iskustva korisnika koji su preparat navodno već koristili. Na sajtu za „Mikofort Duo“ objavljena je recenzija Marije Jakovljević iz Beograda, a prikazana je i njena fotografija. Ista ta fotografija nalazi se i u recenziji za preparat „Daošen“ na ruskom veb-sajtu, s tim što je ime korisnice – Marija Zagorska. Isti slučaj je i sa druge dve recenzije. Shodno tome, može se pretpostaviti da su iskustva korisnika u potpunosti fabrikovana.

Teodora Koledin, FakeNews Tragač

Ukratko

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA