Ne, sobarica nije ukrala milioneru korišćen kondom pa „napravila sebi dete“


Domaćim medijima i društvenim mrežama već par dana širi se oko četiri godine stara vest o sobarici koja je navodno „ukrala korišćen kondom milionera i napravila sebi dete“, a potom istog milionera tužila za alimentaciju, napustila hotel u kom je radila, i nastavila da živi od novca dobijenog na sudu. Ipak, radi se o satiričnoj vesti.

Vest o čistačici Džejn iz Las Vegasa, koja se obogatila nakon krađe milionerovog kondoma u hotelskoj sobi, u Srbiji je najpre objavio Blicov portal Žena pre dva dana. Ubrzo, vest su objavili i Informer, Kurir, Espreso, B92, Kragujevčani, Kreacije i Novi glas, a skrinšot vesti se širi i društvenim mrežama.

Radi se o satiričnoj vesti sa afričkog sajta Ihlaya News, koji više nije dostupan na internetu. Ipak, strani portali za utvrđivanje činjenica, poput Snoupsa i AFP-a, zabeležili su da se vest o čistačici još 2019. godine internetom širila kao verodostojna i arhivirali vest sa nekadašnjeg sajta Ihlaya News. Ovi portali skreću pažnju na to da Ihlaya na Zulu jeziku znači šala, kao i da je na pomenutom sajtu stajao opis koji je glasio „parodije na vesti koje volite“.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

 

Naknadne napomene (11. avgust 2023): Televizija Prva je u emisiji „120 minuta“ emitovala i razgovor sa ginekologom, iniciran vešću o sobarici i milioneru; Portal Kurira uneo je adekvatnu ispravku; Portal Espreso ispravio je netačnu vest.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA