Lažne optužbe na račun priručnika „Vodič kroz život za pametne devojčice“


Na društvenoj mreži „X“ početkom oktobra se pojavila objava kojom se sugeriše da je u izdanju Vulkana objavljen prevod priručnika za tinejdžerke na čijim se stranicama navodno promovišu „pedofilija i LGBT“. Reč je o priručniku „Vodič kroz život za pametne devojčice“ (izdanje na srpskom jeziku, 2016), autorke Sali Morgan.

Pre svega, treba imati na umu da je pomenuti priručnik namenjen tinejdžerkama, a koncipiran je tako da ponudi rešenja i savete za različite situacije u kojima se devojčice susreću tokom adolescencije. Tako su u njemu pokrivene teme školovanja, zdravlja, odnosa sa porodicom i prijateljima, zaljubljenost, kao i saveti za očuvanje privatnosti i bezbednosti u virtuelnom svetu.

Naša redakcija pročitala je knjigu u celosti i došla do zaključka da se pedofilija ni rečju ne pominje, niti se promoviše na bilo koji način (implicitno ili eksplicitno). Takođe, možemo uočiti da ni sama objava sa društvene mreže X ne sadrži primer koji bi potvrdio iznetu tvrdnju o promociji pedofilije.

Iako su u objavi izloženi primeri koji ukazuju na to da se u priručniku pominje LGBT populacija, tekst nije koncipiran tako da bude u službi promocije, već da edukuje.

Knjiga u svakom svom poglavlju sadrži i odeljak pod nazivom „Draga Saveta“. U njemu autorka nastoji da odgovori na pitanja koja, prema njenom mišljenju, mogu biti učestala među tinejdžerkama. Tako je u poglavlju koje se bavi temom zaljubljeniosti, uz niz saveta koji se tiču dečaka, objašnjen pojam lezbijstva ili gej orijentacije, kao i biseksualnosti, gde autorka poručuje mladoj čitateljki da ne treba da oseća krivicu ako joj se dopala neka devojčica.

„Ne brini: ko god da ti se dopada, nisi izrod i nisi sama. Postoji mnogo pametnih devojčica koje se osećaju kao ti i upoznaćeš ih. Sve ono zbog čega se u školi osećaš drugačije stvarno je teško, ali imati gej ili biseksualna osećanja nije nešto zbog čega se treba stideti i crveneti, a kamoli izvinjavati se. Drži se!“

„Draga Saveta“ poručuje devojčicama koje se zbog svojih emocija osećaju izopšteno iz društva da potraže pomoć, te ih upućuje na SOS liniju i službe kojima se mogu obratiti, ukoliko njihovi bližnji ne pokažu razumevanje.

Danijela Vujinović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA