Ne, Kosovo neće učestvovati na Evroviziji 2024. u Švedskoj


Kosovo izabralo pesmu ’Oj Kosove’ da je predstavlja na Evrosongu u Švedskoj, objavio je nedavno Danas na naslovnici svog štampanog izdanja, uz izjavu komentatorke Evrovizije Duške Vučinić Lučić da tako nešto „nije moguće“. Uprkos tome, Danas u samom izdanju u naslovu postavlja pitanje „Da li će se pesma ’Oj Kosove’ čuti na Evrosongu u Švedskoj“, što je zanimalo i našeg čitaoca, koji nas je zamolio da proverimo verodostojnost naslova, ali i same vesti.

U Prištini se krajem oktobra održao muzički festival „Festivali i Këngës“ (Festival pesme) u organizaciji Radio-televizije Kosova (RTK). Festival je trajao tri večeri, a pobedu je odneo izvođač La Fazani sa pesmom „Oj Kosove“. Ovo je prvi put da se na Kosovu održava ovakav festival, a nagradu pobedniku uručio je Aljbin Kurti.

Čitalac FN Tragača izrazio je sumnju u to da je festival na Kosovu uopšte organizovan s namerom da se na njemu izabere evrovizijski predstavnik, kako su to preneli brojni domaći mediji (1, 2, 3…). Iako festival, načelno gledano, jeste pokrenut s idejom da bude selekcioni festival za Evroviziju, nema reči o tome da će La Fazani nastupiti na narednom izdanju, koje se održava u Malmeu.

U sinopsisu pomenutog festivala koji se može pronaći na sajtu Radio-televizije Kosova navodi se da će „pobednička pesma biti učesnik pesme Evrovizije i predstavljati Kosovo u trenutku kada Kosovo bude imalo pravo učešća“.

Inače, javni servis Kosova nije član Evropske radiodifuzne unije (EBU) koja organizuje takmičenje za pesmu Evrovizije, pa samim tim i ne bi trebalo da ima pravo učešća na ovom takmičenju. Ipak, budući da smo prethodnih godina mogli da gledamo evrovizijske nastupe Australije, čiji javni servis takođe nije punopravni član EBU, pisali smo Evropskoj radiodifuznoj uniji da bismo proverili da li za Malme spremaju novi izuzetak. „Ne planira se pozivanje Kosova da učestvuje na Pesmi Evrovizije 2024“, naveli su za FN Tragač iz ove organizacije.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA