Mediji pogrešno predstavljaju mati Irinu kao bivšu ženu Borisa Tadića


Čitalac Tragača prijavio nam je vest portala Telegraf u kojoj se navodi kako se „prva žena Borisa Tadića zamonašila i postala mati Irina“. Uz tekst je plasirana i montirana fotografija političara i monahinje. Ipak, mati Irina sa fotografije nije bivša žena Borisa Tadića već monahinja u manastiru Grabovac kod Obrenovca. Daljom pretragom otkrili smo da mediji već nekoliko godina unazad mešaju mati Irinu i prvu ženu Borisa Tadića Veselinku Zastavniković.

Da mati Irina sa fotografija iz medija sigurno nije mogla biti Tadićeva prva žena dokazuju navodi iz emisije „Duhovnici“ Studija B snimljene pre oko 10 godina. U njoj je otkriveno svetovno ime mati Irine koje glasi Mira Đorđić. Takođe, mati Irina rođena je 1977. godine, dok su se Boris Tadić i Veselinka Zastavniković, kako i sami mediji u svojim tekstovima navode, venčali samo tri godine kasnije 1980. godine. Pod pretpostavkom da Tadić nije oženio trogodišnje dete zaključujemo da mati Irina, odnosno Mira Đorđić čije fotografije već godinama mediji plasiraju uz Tadićeve, nikada nije bila u braku s bivšim predsednikom Srbije.

Do ove zabune najverovatnije je došlo zato što je Tadićeva prva žena Veselinka Zastavniković nakon okončanja braka s političarem, prema pisanju različitih medija, zaista postala monahinja i dobila ime Irina. Međutim, ona se zamonašila u Pećkoj patrijaršiji na Kosovu i Metohiji, a ne u manastiru Grabovac. U nedostatku fotografija Tadićeve bivše žene kao monahinje mediji su odlučili da će i mati Irina iz manastira kraj Obrenovca dobro poslužiti za ilustraciju.

Inače, mati Irina (Đorđić) imala je više nastupa u medijima i uživa relativnu popularnost među vernicima zbog svog visokog obrazovanja (čak ima i svoju stranicu na Vikipediji). Mediji su izuzetno lako mogli da otkriju da se ne radi o bivšoj ženi Borisa Tadića. Međutim, ukoliko u pretraživač Gugl danas ukucate ime prve žene Borisa Tadića – Veselinka Zastavniković – ekran će vam, zbog pogrešnog izveštavanja medija, preplaviti fotografije mati Irine (Mire Đorđić).

Ove godine tekst o tome da je mati Irina bivša žena Borisa Tadića, osim Telegrafa preneli su i portali Srbija danas, Blic i Dnevnik. Telegraf je o istoj temi uz sličnu ilustraciju pisao i prošle godine, a prethodnih godina uz pogrešne ilustracije ili plasiranje intervjua mati Irine u pričama o Tadićevoj bivšoj ženi pisali su i Luftika, Novi glas i N portal. Do zabune je došlo i u par snimaka na Jutjubu, dok se portal Espreso prošle godine izvinio čitaocima zbog ove „kardinalne greške“.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Naslovna fotografija: printskrin, Jutjub NOVA S/Телевизија Храм

Ukratko

22/05/2024

Ne, „pravilo 7-38-55“ nije pravilo

Portal Gradske info pridružio se nizu portala koji su preneli netačne navode o takozvanom „pravilu 7-38-55“, prema kojem se sedam odsto komunikacije prenosi rečima, 38 odsto tonom…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA