Voditelj Hepija pustio dipfejk snimak Grete Tunberg, pa ubeđivao gosta da je pravi


Hepi televizija je u okviru emisije „Aktuelnosti“ 11. maja plasirala video-snimak generisan uz pomoć veštačke inteligencije (engl. deepfake) u kojem ekološka aktivistkinja Greta Tunberg poziva na korišćenje biorazgradivog oružja za potrebe ratovanja. Konkretno, u spornom isečku Greta govori o „biorazgradivim raketama“ i „veganskim granatama“, te dodaje kako je o svemu tome pisala i u svojoj najnovijoj knjizi pod naslovom „Veganski ratovi“ (engl. Vegan wars).

„Ukoliko želimo da nastavimo borbu kao ekološki osvešćeni ljudi, moramo preći na održive tenkove i naoružanje“, navodno zaključuje aktivistkinja.

Titlovani dipfejk snimak Grete Tunberg, emitovan u Aktuelnostima

Kako je na početku analize jasno naznačeno, reč je o dipfejk snimku. On je generisan na osnovu gostovanja Grete Tunberg u emisiji na Bi-Bi-Si-ju još u novembru 2022. godine. Tom prilikom Tunberg jeste promovisala svoju novu publikaciju, ali ne onu koja se pominje u isečku sa Hepi televizije, već „Knjigu o klimi“ (engl. The Climate Book), zamišljenu kao priručnik za borbu protiv ekoloških kriza, gde su predstavljena mišljenja različitih eksperata i aktivista.

Odmah nakon emitovanja priloga jedan od sagovornika u emisiji, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Branislav Ristivojević izjavio je kako misli da se zapravo radi o „veštački generisanom snimku“. Ipak, vrlo brzo je voditelj emisije Đuro Bilbija počeo da ga razuverava, navodeći da je snimak „stvaran“.

Manipulativni isečak smo analizirali i uz pomoć alata za detekciju dipfejka „BioID Playground“, koji je potvrdio da video nije autentičan. U pitanju je biometrijski softver koji je kreirala kompanija BioID u saradnji sa Nemačkim ministarstvom za obrazovanje i istraživanje.

Na kraju, treba spomenuti da je Rojters takođe istraživao ovaj video-zapis. Kontaktirali su s portparolom Bi-Bi-Si-ja, koji je definitivno opovrgao verodostojnost snimka.

Tijana Femić Bumbić i Teodora Koledin, FakeNews Tragač

Ukratko

12/06/2024

Ne, Adriana Vilagoš nije iz Vrbasa

Sportklub (podsajt portala N1) objavio je vest o velikom uspehu Adriane Vilagoš, mlade bacačice koplja, koja je na Evropskom prvenstvu u Rimu osvojila srebrnu medalju. U tekstu…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA