Ne, Skorseze, Nolan i Kopola se nisu izjašnjavali o tri najveća glumca svih vremena


Čitalac nam je prijavio tekst sa portala N1 u kojem se navodi da američki reditelj Martin Skorseze smatra kako su tri najveća glumca svih vremena Robert de Niro, Leonardo Dikaprio i Adam Drajver. Dok smo proveravali ove navode, N1 je objavio još dva teksta u kojima čuveni režiseri – Kristofer Nolan u jednom, Frensis Ford Kopola u drugom – imenuju tri najbolja/najveća glumca svih vremena. Međutim, uz jedan mogući izuzetak, Skorseze, Nolan i Kopola ni za jednog glumca kojeg su navodno svrstali u svoja „top tri“ nisu rekli da je među tri najveća glumca svih vremena. Reditelji takođe nisu – kako bi se iz naslova takođe moglo zaključiti – sastavljali liste najvećih glumaca u istoriji kinematografije.

Umesto toga, sva tri teksta samo objedinjuju vrlo pohvalne izjave koje su ovi reditelji dali o dotičnim glumcima u različitim prilikama (u jednom slučaju, pre skoro 50 godina). A kao što se iz samih citata vidi, tvrdnje o „tri najveća glumca ikad“ su preuveličane i neosnovane. Sva tri teksta N1 je preuzeo s hrvatskog portala Indeks.

 

Skorsezeov „odabir“

Skorseze je januara 2020. za De Nira rekao da je „najveći glumac svoje generacije“, za Dikaprija ranije ove godine da je „jedan od najvećih glumaca u istoriji filma“ (dakle jedan od, ne jedan od tri), a za Drajvera avgusta 2019. da je „jedan od najboljih, ako ne i najbolji, glumac svoje generacije“. Pored N1, Skorsezeov „izbor“ trojice najboljih preneli su portali 24 sedam, B92 i Una, dok je Republika u svom tekstu čak i rangirala ovu trojicu.

 

Nolanov „odabir“

Sa druge strane, Nolanova navodna tri favorita su Kilijan Marfi, Robert Dauni Džunior i Al Paćino, a izjave o svoj trojici potiču iz intervjua datih u okviru promocije njegovog prošlogodišnjeg filma Openhajmer. Nolan je za Marfija rekao da je „jedan od velikih glumaca, ne samo svoje generacije, već svih vremena“, Daunija je nazvao „jednim od najvećih glumaca svih vremena“, a o Paćinu je samo podelio anegdotu sa seta, ispričavši kako je u jednoj sceni njegova gluma delovala bezizražajno na golo oko, da bi potom, dok je pregledao snimljeni materijal, uvideo da je glumac izveo sve što je trebalo. „Veliki filmski glumci mogu to da rade“, rekao je Nolan za Los Anđeles tajms.

N1 je takođe pogrešno napisao da su Nolan i Paćino ovu scenu snimali prošle godine. Nolan je svoj intervju za Tajms dao prošle godine, a Nesanica (Insomnia), film koji je snimio sa Paćinom, izašao je 2002. godine. Portali 24 sedam, B92, Una i Direktno takođe su pisali o Nolanova „top tri“, dok je Blic u svom tekstu čak naveo da je reditelj zapravo odgovorio na pitanje „koje glumce smatra najboljim“, te da je njegov (nepostojeći) odgovor na ovo nepostavljeno pitanje podigao „veliku prašinu“.

 

Kopolin „odabir“

I konačno, tri glumca koje Kopola navodno smatra najvećim svih vremena jesu Marlon Brando, Lorens Olivije i Pol Muni. Tvrdnje o Brandu i Olivijeu bazirane su na intervjuu koji je Kopola dao za Plejboj još 1975. godine. Pričajući o prvom Kumu, Kopola je rekao kako su shvatili da im je za ulogu Vita Korleonea bio potreban „najbolji glumac na svetu“, te da se stoga njihov izbor sveo na Olivijea i Branda, „koji su najveći glumci na svetu“ (dakle najveći glumci na svetu koji su u tom trenutku bili aktivni).

Za Pola Munija reditelj je prošle godine na svom Instagram profilu napisao da je „verovatno najveći glumac modernog doba“. Budući da je Muni svoje najzapaženije filmske uloge (koje Kopola nabraja u objavi) imao tokom tridesetih godina prošlog veka, u ovom slučaju možda možemo dopustiti da je Kopola pod „modernim dobom“ mislio na period koji bi obuhvatio čitavu istoriju filma (od 1895. do danas), te da „najveći glumac modernog doba“ automatski znači i „najveći glumac u istoriji filma“. Druga opcija je da je pod „modernim dobom“ Kopola mislio na doba zvučnog filma (od kasnih 1920-ih nadalje), što tehnički ne opravdava formulaciju „najveći svih vremena“ jer isključuje doba nemog filma.

Treba takođe napomenuti da je ključna reč u Kopolinoj objavi o Muniju pogrešno prevedena u tekstu N1. Na sajtu ovog medija stoji „nedvosmisleno najveći glumac“, dok je Kopola u svojoj objavio napisao „arguably the greatest actor“. Reč „arguably“ nema odgovarajući pandan u srpskom jeziku, ali koristi se kada govornik želi da kvalifikuje svoj iskaz kao nešto o čemu se može raspravljati/diskutovati, što je sasvim suprotno od izraza „nedvosmisleno“. Osim N1, portal 24 sedam takođe je objavio tekst o Kopolina top tri.

Predrag Mijatović, FakeNews Tragač

 

Napomena: Blic je ispravio pogrešan navod u skladu s profesionalnim standardima. (7. jun 2024)

Ukratko

12/06/2024

Ne, Adriana Vilagoš nije iz Vrbasa

Sportklub (podsajt portala N1) objavio je vest o velikom uspehu Adriane Vilagoš, mlade bacačice koplja, koja je na Evropskom prvenstvu u Rimu osvojila srebrnu medalju. U tekstu…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA