Dipfejk Konstrakta nam „otkriva“ koja je tajna zdravih zglobova


Iako Konstrakta u svojoj evrovizijskoj numeri „In corpore sano“ ističe kako „umetnica mora biti zdrava“, gotovo smo sigurni da u te svrhe ne preporučuje upotrebu neregistrovanih i nepouzdanih medicinskih preparata. Bez obzira na to, primetili smo da društvenom mrežom Fejsbuk kruže obmanjujuće reklame za razne lekove koje su plasirane u obliku manipulisanih fotografija i video-sadržaja.

Upravo je jedan od tih preparata, navodno namenjen lečenju osteoartritisa, promovisan posredstvom video-snimka Ane Đurić Konstrakte generisanog uz pomoć veštačke inteligencije (engl. deepfake). Reklama je deljena na Fejsbuk stranici pod nazivom „All about Thai actors lol“, čiji administratori dolaze iz Singapura, Vijetnama i Ukrajine. Pored reklame sa dipfejkom Konstrakte posredstvom ove stranice su takođe plasirani slični sadržaji koji korisnike platforme upućuju na neproverene preparate protiv hipertenzije i alkoholizma. Važno je naglasiti da oglasi prvenstveno targetiraju muškarce i žene u Hrvatskoj koji su stariji od 65 godina.

„Moje ime je Ana Đurić i već pet godina imam problema s koljenima. U četrdesetoj godini diagnosticiran mi je osteoartritis a život s njim je stalna bol“, govori naizgled Konstrakta i dodaje kako je zahvaljujući preparatima doktora Vanje Miloševića uspela da se izleči. A da biste i vi „spasili svoje i zglobove vaših najbližih“, dipfejk vas poziva da „hitno kliknete na donji link“ i da „dok još imate prilike“ nabavite „pravi lijek“. Ipak, link više nije dostupan.

Da li možda primećujete nešto čudno u ovim iskazima? Ukoliko izuzmemo vizuelni aspekat koji zaista odaje znake korišćenja veštačke inteligencije (poput izuzetno neprirodnog pomeranja usana), zapazićemo da Konstrakta zapravo govori na hrvatskom jeziku.

Pronašli smo da je zagrebački portal 24sata još u aprilu 2022. godine intervjuisao Konstraktu, a upravo na osnovu njihovog priloga kreiran je dipfejk. U ovom intervjuu Ana Đurić odgovara na 24 pitanja, ali ne govori na hrvatskom niti o svojim zdravstvenim problemima.

Da video-zapis nije autentičan, potvrdio je i alat za detekciju dipfejka „BioID Playground“.

Teodora Koledin i Tijana Bumbić, FakeNews Tragač

Ukratko

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA