Da li je ovo Đurićev „lajk“ ili ruka kosovskog policajca?


Veliki broj medija u Srbiji preneo je sumnjivo tumačenje fotografije agencije EPA (European Pressphoto Agency), na kojoj direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić navodno pokazuje „lajk“ nakon hapšenja.

Sporna slika na sajtu agencije EPA

Marko Đurić uhapšen je juče popodne u Kosovskoj Mitrovici, budući da prema rečima Bedžeta Pacolija, ministra unutrašnjih poslova Kosova, nije na vreme podneo molbu za ulazak. Đurić je potom doveden u Prištinu, u pratnji više desetina maskiranih pripadnika policije Kosova.

Onlajn mediji su nedugo potom počeli da prenose sliku agencije EPA na kojoj se vidi kako nečija ruka kroz otvor policijskog vozila pokazuje podignut palac. Automatski se formiralo i tumačenje da je ta ruka upravo Đurićeva, kao i da uhapšeni direktor kancelarije time iskazuje prkos.

  • Kurir: (FOTO) BRAVO MARKO SRBINE! Ovako je reagovao Marko Đurić nakon što su ga strpali u blindiranu maricu (link)
  • Srbija danas: Marko Đurić je na ovaj način pokazao Albancima da ga nisu slomili (FOTO/VIDEO) (link)
  • Sputnjik: Лајк! Агенција ЕПА објавила најефектнију фотографију ухапшеног Марка Ђурића (фото) (link)
  • Espreso: LAJK I UPRKOS PONIŽENJU! Marko Đurić iz blindiranog vozila poslao JASNU PORUKU SRBIJI, evo i kako! (FOTO) (link)
  • Dnevnik: Јунак Ђурић послао “лајк” из возила терориста у Приштини (link)
  • B92: Đurićev “lajk” iz blindiranog vozila u Prištini FOTO (link)

Slične vesti preneli su i Blic, Alo, Tanjug, Večernje novosti

Međutim, ukoliko se sagleda kontekst, ali i druge raspoložive fotografije, teško je poverovati da je uslikana ruka Đurićeva, a evo i argumenata koji doprinose takvoj sumnji:

  1. Na slici se vidi samo taman rukav, sa gumenim porubom, što ukazuje na uniformu kakvu smo videli na kosovskim policajcima

2. Da bi Đurić izveo ovakav manevar, morao je da sedi do otvora vozila. Na slici koju prenosi albanski portal IndeksOnline vidi se da Đurić sedi u sredini, okružen policajcima.

3. Marko Đurić je nakon hapšenja na rukama imao lisice.

4. Na snimku portala KosovaPress vidi se da pomenuti gest traje desetak sekundi i da je propraćen aplauzima prisutnih Albanaca. Čak i da je Đurić sa lisicama na rukama, u prisustvu većeg broja policajaca, uspeo da proturi ruku kroz otvor, može se pretpostaviti da policajcima ne bi trebalo čak deset sekundi da reaguju i da mu povuku ruku natrag.

Na osnovu navedenog deluje mnogo logičnije da uslikana ruka pripada kosovskom policajcu, koji tim gestom želi da iskaže podršku hapšenju, ili da dâ znak da vozilo može da nastavi kretanje.

Redakcija Fake News Tragača pisala je autoru sporne fotografije i agenciji EPA, kako bi se razrešilo sporno tumačenje fotografije.

Nevena Bogdanović, FakeNews Tragač

 

Naknadne napomene: Portal Espreso uneo je adekvatnu ispravku u tekst (1. jun 2023); Portal Kurira uneo je adekvatnu ispravku u tekst (15. jun 2023).

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA