Fudbaleri Brazila nisu kamenovani zbog neuspeha na Svetskom prvenstvu

Više medija, između ostalih, Večernje novosti, RTS, Tanjug i B92 preneli su 9. jula vest o kamenovanju autobusa sa brazilskim reprezentativcima po povratku u Brazil sa Svetskog prvenstva. Međutim, kako smo utvrdili, vest je lažna, budući da je priloženi snimak nastao dva i po meseca pre početka Svetskog prvenstva u fudbalu. Na Jutjubu se može videti identičan snimak koji je na ovu mrežu postavljen 26. marta ove godine.

Na snimku se zaista vidi kamenovanje autobusa, ali je u pitanju politički protest u državi Parana na jugu Brazila, a napadači su protivnici bivšeg brazilskog lidera Luisa Inasia Lule, obučeni u brazilske fudbalske dresove i ogrnuti zastavama Brazila. Naši mediji su, pozivajući se na inostrane, preneli i očiglednu laž da tokom kamenovanja „pukom srećom niko od igrača ili stručnog štaba nije povređen“.

Ovu lažnu vest objavili su i SmediaAloKurirDanasDnevnik, Sportski žurnal, Politika, Informer, Blic, Reporter, Srbin info i Sputnik.

Vest je 10. jula preneta i u štampanim izdanjima dnevnih novina.

Večernje novosti

 

Danka Mihajlović, FN Tragač

Ukratko

26/11/2022

Ne, španski grip se nije širio vakcinama

Portal Borba za istinu objavio je tekst „Španski grip nije bio prirodna pojava bolesti, već čin masovnog ubistva“ u kome se navodi svedočenje prof. dr Eleonor Mekbin,…

26/11/2022

Ne, piloti nisu protestovali protiv kemtrejlsa

Na Tviteru je objavljena fotografija pilota koji nose slike „kemtrejlsa“ uz natpise na engleskom („Odbijamo da nastavimo da prskamo kemtrejls“) i na italijanskom („Odbijamo da ubijamo naše…

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA
Fakenews tragac logo

Sumnjate u vest koju ste pročitali?

Pošaljite nam je. Proverićemo.