Fudbaleri Brazila nisu kamenovani zbog neuspeha na Svetskom prvenstvu


Više medija, između ostalih, Večernje novosti, RTS, Tanjug i B92 preneli su 9. jula vest o kamenovanju autobusa sa brazilskim reprezentativcima po povratku u Brazil sa Svetskog prvenstva. Međutim, kako smo utvrdili, vest je lažna, budući da je priloženi snimak nastao dva i po meseca pre početka Svetskog prvenstva u fudbalu. Na Jutjubu se može videti identičan snimak koji je na ovu mrežu postavljen 26. marta ove godine.

Na snimku se zaista vidi kamenovanje autobusa, ali je u pitanju politički protest u državi Parana na jugu Brazila, a napadači su protivnici bivšeg brazilskog lidera Luisa Inasia Lule, obučeni u brazilske fudbalske dresove i ogrnuti zastavama Brazila. Naši mediji su, pozivajući se na inostrane, preneli i očiglednu laž da tokom kamenovanja „pukom srećom niko od igrača ili stručnog štaba nije povređen“.

Ovu lažnu vest objavili su i SmediaAloKurirDanasDnevnik, Sportski žurnal, Politika, Informer, Blic, Reporter, Srbin info i Sputnik.

Vest je 10. jula preneta i u štampanim izdanjima dnevnih novina.

Večernje novosti

Danka Mihajlović, FN Tragač

Naknadna napomena (15. jun 2023): Portal Kurira ispravio je netačne navode.

Ukratko

22/05/2024

Ne, „pravilo 7-38-55“ nije pravilo

Portal Gradske info pridružio se nizu portala koji su preneli netačne navode o takozvanom „pravilu 7-38-55“, prema kojem se sedam odsto komunikacije prenosi rečima, 38 odsto tonom…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA