„Politika” o britanskoj i američkoj vojsci: izmišljene ocene i pogrešne procene


Dnevni list Politika objavio je prekjuče na svom portalu vest o tome da „belci postaju manjina u američkoj i britanskoj vojsci”. ,,Nedavno je objavljeno kako je američka vojska doživela dramatičan pad broja belih regruta, umesto planiranih 60 hiljada regrutovala je samo deset hiljada ljudi”, piše Politika pozivajući se na tekst britanskog Telegrafa. Međutim, Politika greši u prenošenju ukupnog broja novih regruta, broja belih regruta i ciljanog broja novih regruta za prethodnu godinu u američkoj vojsci.

U vesti koju je Telegraf objavio navodi se da američka vojska nije ispunila svoj cilj od 65 hiljada novih regruta zbog deset hiljada regruta manjka. To znači da je broj sveukupno regrutovanih vojnika tokom prethodne godine bio 55.000, a ne 10.000 – kako Politika navodi u svojoj vesti.

Broj od 55.000 regruta odnosi se i na bele regrute, ali i na vojnike koji pripadaju manjinskim grupama. Prema podacima istraživanja koje je sproveo military.com, a na koje se pozivaju Telegraf i Politika, udeo belih regruta 2023. godine iznosio je 44 procenata odnosno 25.070 ljudi, 6 procenata manje nego 2018. godine.

Takođe, Politika je u lidu vesti kao razlog pada broja novih regruta navela navodnu ocenu Telegrafa – „Nije iznenađujuće što bela omladina ne želi da rizikuje svoje živote u odbrani društva koje ih ponižava i krivi za sve bolesti i istorijske nepravde za koje nisu krivi”. Ipak, ove ocene u tekstu britanskog Telegrafa nema.

Osim Politike spornu vest preneo je i portal Gradske info.

Anđela Jovanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA