Informer predviđa erupciju vulkana u Jeloustounu (uz erupciju besmislica)


Dnevni list Informer početkom marta na svom portalu objavio je vest kataklizmičnog naslova: „Vreme nam otkucava! Ako se desi erupcija ovog vulkana, Amerika nestaje sa lica Zemlje i slede drastične klimatske promene!“. Govoreći o verovatnoj erupciji „supervulkana“ Jeloustoun u Sjedinjenim Državama Informer je uspeo ne samo da pogrešno protumači kako vulkanske erupcije funkcionišu, već i da promaši više brojki vezanih za prethodne erupcije ovog vulkana.

Informer se kroz ceo tekst poziva na „naučnike“, ali ne otkriva o kojim naučnicima se tačno radi. Na kraju teksta priložen je video-izvor za tvrdnje u tekstu – snimak sa Jutjuba u kom se, opet, narator poziva na „naučnike“, ne govoreći konkretno o kojim naučnicima se radi.

 

Šta kažu neimenovani „naučnici“?

Prema njihovom mišljenju, vulkan Jeloustoun je „bomba koja otkucava svoje poslednje sekunde“. „Jeloustoun eruptira na svakih 600.000 godina, a informacija koja nas može zabrisati (zabrinuti prim. aut.) jeste da je od kada je poslednji put eruptirao prošlo, pogađajte koliko? Da, pogodili ste, skoro 600.000 godina. Koliko nam je vremena još ostalo?“, navodi se u tekstu Informera.

Ovde dolazimo do prve Informerove greške. Ne, Jeloustoun nije poslednji put eruptirao pre skoro 600.000 godina. Do njegove poslednje erupcije došlo je pre oko 70.000 godina, navodi se na sajtu Geološkog zavoda Sjedinjenih Država (USGS), agencije koja se bavi naučnim disciplinama biologije, geografije, geologije i hidrologije. Međutim, možda je Informer mislio samo na neke ogromne erupcije? Čak i ukoliko je tako, ovaj tabloid greši. Vulkani jednostavno ne funkcionišu po principu cikličnih erupcija u predvidljivim intervalima.

U daljem tekstu Informera navodi se da je Jeloustoun „imao tri zaista ogromne erupcije u istoriji. Jedna se dogodila pre 2,1 milion godina, jedna pre 1,3 miliona godina, a jedna pre 664.000 godina i sada je prošlo oko 600.000 godina od poslednje erupcije“. Na osnovu ovih brojki, trebalo bi se, valjda, zaključiti da je sledeća velika erupcija vrlo blizu. Ipak tabloid je i ovde pogrešio par brojki. Tri ogromne erupcije Jeloustouna dogodile su se „pre 2,08, 1,3 i 0,63 miliona godina“, navodi se na sajtu USGS.

 

Možemo li znati kada će doći do sledeće velike erupcije?

Čak i kada bismo Informerovu teoriju o cikličnim erupcijama uzeli za ozbiljno, pretpostavka da nam uskoro sledi nova kataklizma bila bi pogrešna. Računajući na osnovu ispravnih brojki, USGS navodi da je između ogromih erupcija u proseku bilo oko 725.000 godina, a ne 600.000 godina. „U tom slučaju, ostalo nam je još oko 100.000 godina do erupcije, ali to se zasniva na proseku od samo dva vremenska intervala između erupcija, što je besmisleno“, navode stručnjaci iz USGS.

Međutim, sve ovo nije bitno jednako koliko i činjenica da Informer plaši svoje čitaoce erupcijom vulkana koja će izazvati „nezamislivu pustoš“, „prekrivanje planete Zemlje pepelom“, „ogromne promene globalne klime“, „vulkansku zimu“ i globalno snižavanje temperature za 20 stepeni celzijusa. U svom članku o tome da li je došlo vreme za novu ogromnu erupciju vulkana Jeloustoun geofizičar koji je na čelu Vulkanske opservatorije Jeloustoun Majkl Poland odgovara na pitanje da li je ovaj vulkan blizu svoje naredne ogromne erupcije. „Jednom rečju: ne, u dve reči: nema šanse, u tri reči: nije ni blizu“, vrlo je jasan Poland na samom početku teksta.

„Uz retke izuzetke, vulkani ne akumuliraju magmu konstantnom brzinom (u nekoliko slučajeva gde se to dogodi, erupcije mogu biti donekle redovne). Umesto toga, vulkani eruptiraju kada postoji dovoljna količina tečne magme u podzemnoj površini i dovoljan pritisak koji izaziva da se magma uzdigne na površinu. Ovo se uglavnom ne dešava po rasporedu“, naveo je Poland. Isti naučnik, za portal LajvSajens pojasnio je dodatno i da u Jeloustounu „nijedan od tih uslova trenutno nije zadovoljen“.

Osim Informera, identične manipulativne navode o vulkanu Jeloustoun preneo je i portal Srbija danas.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA