Tri AI fotografije, desetak nelogičnosti i hiljade lajkova


Podaci iz 2023. godine pokazuju da je AI već napravio onoliko slika koliko su fotografi snimili za prethodnih 150 godina. AI ilustracije postaju sve uverljivije, pa je u pojedinim slučajevima gotovo nemoguće golim okom utvrditi da je sadržaj veštački kreiran.

U martu 2023. godine internetom se raširila slika pape Franje u beloj jakni, koja je u stvari bila napravljena uz pomoć AI. Isto je poreklo i slike na kojoj je prikazano hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, koje se nikad nije dogodilo.

I mi smo detektovali tri AI slike koje su se, uz tekst na našem jeziku, pojavile na Tviteru u prethodnom periodu, pa pojedine korisnike dovele u zabludu da je reč o autentičnim sadržajima. Pokušaćemo da objasnimo zašto nijedna od tih slika nije stvarna, služeći se potragom za „crvenim zastavicama“.

 

„Fotografija godine“ je fejk

Poslednjeg dana prošle godine objavljen je tvit s tekstom „Po meni je ovo – fotografija godine”. Na njoj je prikazana devojčica kako za vreme protesta svira gitaru sedeći nasred ulice.

Najpre smo proverili da li je „fotografija godine“ objavljena na nekim drugim mestima, te da li je moguće pronaći njenog autora. Obrnutom pretragom preko različitih pregledača (1, 2, 3, 4) utvrdili smo da se navedena „fotografija” ne pojavljuje nigde sem na društvenim mrežama kod nas.

Zatim smo odllučili da detaljnije pogledamo i analiziramo ovu navodnu fotografiju, kako bismo ustanovili da li ona sadrži neke od detalja koji ukazuju da je veštački napravljena. Uočili smo elemente koji nedvosmisleno ukazuju na veštačku inteligenciju.

Kako je to već utvrđeno, AI fotografije mogu imati problem sa prikazivanjem ljudskih prstiju (mada u sve manjoj meri), pa su prsti često polovični, odsečeni ili ih je previše. Takva greška pojavljuje se i ovde: leva ruka sviračice ima šest prstiju. Lice devojke je pritom veoma plastično, a pritom i osvetljeno na „filmičan“ način.

Na ovoj slici se može primetiti i stapanje segmenata u jedan nedefinisan element: desno je prikazan mali crveni šator koji se stapa sa figurom čoveka pored njega. Uz to, pozadina slike izgleda maglovito, a siluete su nedefinisane.

 

Mesijeva ruka i slučaj Epstin

Početkom januara, nakon objavljivanja famozne liste iz slučaja Epstin, internetom su počele da kruže i AI slike i snimci inspirisani ovom temom. Jedna od njih, zapažena i kod nas, prikazuje Epstina na brodu, u društvu fudbalera Lionela Mesija. Uzimajući u obzir da se ova slika već delila na društvenim mrežama na drugim jezicima, nekoliko stranih portala za utvrđivanje činjenica bavilo se njom (1, 2, 3, 4).

Sem što je ustanovljeno je da je originalno objavljena na jednom Tviter nalogu na španskom, u čijem opisu stoji da je njegov sadržaj parodija, takođe je važno napomenuti da se Mesi uopšte ne pominje u objavljenim dokumentima iz slučaja Epstin.

Kako znamo da je ova fotografija takođe produkt veštačke inteligencije? Kada se bliže pogledaju ruke, videćemo da Mesi ima samo pola prsta na levoj ruci. Ova Mesijeva ruka se takođe stapa sa Epstinovom desnom rukom u neki nedefinisani element, što je takođe crvena zastavica.

Podeljena slika ima i tipičnu zrnastu strukturu Ai fotografija, a koža i ovde – kao i u prethodnom primeru – deluje plastično.

AFP je ukazao na još jednu značajnu nelogičnost: Mesi na ovoj slici nema tetovaže na nogama, koje su nastale 2013. godine. S druge strane, on na ovoj slici ne izgleda kao u periodu pre 2013, već kao u periodu nakon nastanka tetovaža.

 

„Trgovina decom“ u tunelu njujorške sinagoge

Kada su se u javnosti 8. januara pojavile vesti o skrivenom tunelu u njujorškoj sinagogi, ubrzo su usledile dezinformacije i teorije zavere u vezi sa ovim događajem.

Lažna vest da se navedeni tunel koristio za trgovinu ljudima, žetvu adrenohroma i uzgoj beba pojavila se i na našem govornom području, i to u jednom popularnom tvitu. U njemu je objavljena i slika tunela gde su prikazani ortodoksni Jevreji kako hodaju kroz tunel i u rukama nose bebe. Međutim – ponovo – u pitanju nije prava fotografija, već slika koja je kreacija veštačke inteligencije.

Kao prvo, u sinagogi njujorškog jevrejskog pokreta Habad Lubavič nije pronađen oformljen tunel, već prokopan prolaz dug nekih 20 metara i on ne liči na tunel koji je prikazan na podeljenoj slici. Ovaj prolaz je kopala jedna grupa ortodoksnih Jevreja koja je u sukobu sa vođstvom pokreta. Prolaz je pronađen u decembru, a u januaru je vođstvo Habad Lubaviča odlučilo da ga zacementira. Međutim, tada je nastao sukob između navedenih frakcija i pozvana je policija. Snimci ovog događaja počeli su da se dele uz lažne tvrdnje da je u pitanju otkrivanje trgovine decom (1, 2, 3, 4).

Osim stvarnih snimaka i fotografija, na mrežama su se pojavile i slike stvorene uz pomoć veštačke inteligencije inspirisane ovim događajem. „Korisnici na 4chan-u, Telegramu i mreži X koristili su generativne alate veštačke inteligencije za pravljenje slika incidenta. Neki sadržaji su bili hiperrealistični. Drugi sadržaji su se manifestovali kao groteskna antisemitska propaganda, prikazujući religiozne Jevreje u vidu antisemitskih karikatura ili pacova, koji nose okrvavljenu decu i dušeke”, navodi se u jednoj vesti o onlajn antisemitskim napadima nakon ovih događaja.

Slika koja je podeljenja na Tviteru i na našem jeziku jedna je od ovakvih, veštački generisanih, a prethodno se delila i na engleskom jeziku (1, 2).

Pojedini detalji na ovoj slici jasno ukazuju zašto je ona lažna. Leva ruka čoveka na levoj strani ima nejasan broj i izgled prstiju. Lica beba koje nose dva čoveka, prikazana spreda, izgledaju plastično. Zatim, lica svih prikazanih muškaraca su gotovo podjednako osvetljena, iako bi to u tunelu bilo neizvodljivo.

Takođe, lica muškaraca sve više i više postaju nedefinisana kako se približavamo pozadini slike, te se u daljini pretvaraju u nedefinisane krugove boje kože. Na ovoj slici pojavljuju se još neki nejasni elementi, poput bebe u vodi tunela, ili bića s desne strane koje nosi šešir kao ostali prikazani muškarci, ali nema jasno lice, niti rast, ni izgled ostalih prikazanih muškaraca.

Marija Zemunović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA