Napoleon osmislio čašu za konjak? Istoričari „nikad čuli“ za to.


Postoji li veza između Napoleona Bonaparte, čaše za konjak i lustera? Ukoliko pitate autorku onlajn emisije portala Sputnjik „Maša i…“ Mašu Radović – ova veza i te kako postoji. U kratkom snimku koji je krajem juna plasiran na portalu Sputnjik, ali i TikToku, Jutjubu, Fejsbuku i Instagramu, novinarka Sputnjika objašnjava kako je Napoleon Bonaparta osmislio model čaše za konjak. Međutim, FakeNews Tragač je u razgovoru sa istoričarima čije je polje interesovanja Napoleon Bonaparta zaključio da se radi o tvrdnji koja nema utemeljenje u činjenicama.

 

Napoleon, lusteri i ispijanje konjaka

Uz tvrdnju o tome da je Napoleon osmislio model čaše za konjak novinarka Sputnjika plasirala je i, u najmanju ruku, čudnu priču. Ova priča počinje već dokazano neistinitom tvrdnjom – „poznato je da je Napoleon bio niskog rasta”. Ne, Napoleon nije bio niskog rasta, a Tragač je već pisao o ovom mitu u okviru svoje rubrike Mitopedija. Za mit o tome da je Napoleon bio nizak odgovorni su prevashodno britanski propagandisti koji su ga tako prikazivali na karikaturama tokom ratova između Britanije sa Francuskom.

No, vratimo se na našu priču. Prema rečima Maše Radović „čuvenog državnika je mnogo nerviralo što tokom razgovora sa njim niko od gostiju nije primećivao njegove zlatne lustere” (jer je tobože Napoleon bio nizak, a lusteri okačeni visoko na plafonima vile u kojoj je živeo). „Rešio je da osmisli čašu iz koje će se piti konjak a da pritom svako mora da podigne glavu uvis kako bi ispio piće iz čaše”, navodi Radović.

Radi se o čaši trbušastog oblika s niskim postoljem. „Pored obaveznog pogleda na Napoleonove lustere, trbušasti oblik čaše zadržavao je isparavanja na suženom vrhu i tako davao piću dodatan šmek”, zaključuje novinarka Sputnjika. Međutim teško da je priča o Napoleonu, lusterima i čaši trbušastog oblika istinita. Postoje dve vrste modernih čaša ovakvog oblika i niskog postolja na koje bi se u ovoj priči moglo misliti. Prva je čaša za brendi, takozvani snifter, a druga čaša za pivo, takozvana čaša lala (eng. tulip glass). Iako nije sasvim jasno ko je osmislio izgled ovih čaša, sličan oblik postojao još u vreme starih Rimljana (1, 2).

 

Odgovori istoričara

S obzirom na to da nismo uspeli da utvrdimo ko je i kada tačno osmislio izgled čaše za konjak, pokušali smo da otkrijemo da li Napoleon I Bonaparta zaista ima veze sa ovom čašom. Obratili smo se glavnom uredniku naučnog časopisa Napoleonika koji izdaje francuska Fondacija Napoleon, istoričaru Piteru Hiksu. On nam je rekao da nije čuo za ovu priču, niti da ima bilo kakvu informaciju o njoj. „Moguće je da je Napoleon I posetio skladište Kurvoazije (proizvođač konjaka prim. aut) 1809. ili 1811. To je sve. Napoleon nije voleo žestoka pića, pio je samo vino pomešano s vodom”, objasnio nam je Hiks i dodao da se ispijanje žestokih pića pominje jedino u Napoleonovom testamentu, ali ni tu nije u pitanju konjak, već voćni brendi, tzv. „voda života”.

Razgovarali smo i sa australijskim istoričarem Filipom Dvajerom, autorom tri biografske knjige o Napoleonu I. Ni on ne misli da je priča o Napoleonu, čaši za konjak i lusterima istinita. „Zvuči kao jedna od onih sumnjivih priča koje nisu istinite. Čaša za konjak je prethodila Napoleonu nekoliko vekova, koliko ja znam”, poručuje Dvajer i ponavlja da su i navodi o Napoleonovoj visini lažni, te da je on bio iste visine kao tadašnji britanski kapetan Horejšio Nelson.

 

Odakle potiče anegdota o Napoleonu i čaši za konjak?

Pretragom ključnih reči iz priče na engleskom i francuskom jeziku nismo dobili rezultate koji potvrđuju priču. Na srpskom, gotovo isti navodi koji se u nekim trenucima čak poklapaju sa rečenicama iz snimka pojavljuju se na dva mesta. Krajem prošle godine objavljeni su na portalu N koji je pod okriljem Novosti, a pronalazimo ih i na anonimnom portalu Istorija konjaka, koji celu priču plasira u nekoliko nepismenih rečenica. Nije jasno ko je autor tog sadržaja, ali se na njemu može pronaći link ka sajtu poznatog proizvođača konjaka Remi Martin. Na sajtu ove kompanije možete pročitati iz koje čaše je najbolje piti konjak, ali ne i da ju je izmislio Napoleon.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA