Uvoz ruske nafte u SAD: „šokantni preokret“ i dno rezervoara


Dnevni list Informer objavio je prošle nedelje na svom portalu vest o „šokantnom preokretu“. „Amerika ponovo uvozi rusku naftu“, navodi Informer i dodaje da su „SAD u oktobru posle pauze od godinu i po dana ponovo uvezle naftu iz Rusije“, te da su „u novembru izvršile ponovnu kupovinu“. Ovu vest Informer je preuzeo sa sajta ruske državne novinske agencije RIA. Međutim, deluje da do novog uvoza nafte iz Rusije – koji je zbog sankcija prekinut u proleće 2022. godine – ipak nije došlo.

 

Na koje izvore se oslanjaju domaći i ruski mediji?

Informer u svojoj vesti navodi da su „prema podacima odeljenja za statistiku, SAD u oktobru prošle godine kupile od Rusije 36,8 hiljada barela nafte“. U nastavku vesti tabloid dodaje da je „vrednost uvoza bila 2,7 miliona dolara“ i da je „u novembru obim kupovine iznosio 9,9 hiljada barela za 750 hiljada dolara“. Pored tzv. „odeljenja za statistiku“, Informer se poziva i na „američku statističku službu“. Na iste informacije nailazimo i u vesti koju je objavila agencija RIA.

S druge strane, portal ruskog državnog medija Sputnjik u Srbiji objavio je vest sa istim podacima u vidu infografika, pozivajući se na podatke „američke carine“, dok je portal Terazije.rs u svojoj vesti o ovoj temi naveo da se radi o podacima američkog „Biroa za ekonomske analize“.

S obzirom na to da institucije „američka statistička služba“ ili „odeljenje za statistiku“ pod takvim imenom ne postoje u Sjedinjenim Državama, konsultovali smo podatke i stručnjake iz drugih relevantnih institucija koje se u SAD bave statistikom vezanom za uvoz energenata. U pitanju su institucije: Biro za popis Sjedinjenih Država (engl. United States Census Bureau) čija je uloga bliska ulozi našeg Republičkog zavoda za statistiku, zatim pomenuti Biro za ekonomske analize koji se u svojim objavama o uvozu služi podacima institucije Carina i granična zaštita Sjedinjenih Država, i Uprava za informacije o energentima Sjedinjenih Država, koja se specifično bavi statistikom vezanom za energente.

 

Kakvi podaci se zaista mogu naći u bazama američkih institucija?

Podaci o uvozu nafte u SAD sa sajta Uprave za informacije o energentima govore nam da u oktobru prethodne godine nije bilo uvoza ovog energenta iz Rusije, dok podaci za novembar i dalje nisu objavljeni. Da uvoza nafte iz Rusije u SAD nije bilo tokom oktobra prethodne godine potvrđuju i podaci Biroa za popis Sjedinjenih Država i Biroa za ekonomske analize ove zemlje.

Što se tiče podataka o uvozu nafte tokom novembra prošle godine, njih pronalazimo u dokumentu pod naslovom „Međunarodna trgovina robama i uslugama SAD, novembar 2023“ koji je januara ove godine objavio Biro za popis Sjedinjenih Država. Isti dokument objavio je i Biro za ekonomske analize. U njemu zaista stoji da su SAD uvezle 10 hiljada barela nafte iz Rusije i da je njena vrednost 749 hiljada dolara. Međutim, da li to znači da je došlo do „šokantnog preokreta“ u politici ove zemlje prema uvozu nafte iz Rusije?

 

Objašnjenje iz Uprave za informacije o energentima

Kako bismo proverili da li SAD nakon godinu i po dana pauze zaista nastavljaju da uvoze naftu iz Rusije obratili smo se Upravi za informacije o energentima SAD. Iz ove institucije za FakeNews Tragač objašnjavaju da je 10 hiljada barela nafte ruskog porekla koji se pojavljuju u podacima institucija zapravo, tokom uvoza, pomešano sa mnogo većom količinom materijala iz drugih zemalja. Takođe, rečeno nam je da se radi o zapremini koja je manja od najmanjeg teretnog prostora na okeanskom brodu, pa se ne može govoriti ni o jednom tankeru nafte uvezene iz Rusije.

„Zaključak je da su ’dna rezervoara’ (zapremina koja ostaje u tankeru, prim. aut.) bila u tankeru kada se punio drugim materijalom, a uvoznik je, da budemo potpuno transparentni, ovu zapreminu sabrao sa drugim zapreminama. Kao što možda znate, nikada nije moguće u potpunosti isprazniti teret težih naftnih derivata, kao što su sirova nafta ili zaostali mazut“, naveli su za FN Tragač u Upravi za informacije o energentima SAD.

Osim portala Informer, Sputnjik i Terazije.rs o američkom ponovnom uvozu nafte u SAD na isti način pisali su i portali Kurir, RT, Borba, Webtribune i Srbin info, dok je portal 24 sedam bio nešto oprezniji, ne pominjući navodni oktobarski uvoz i količinu uvezene nafte u novembru, ali ističući da su „SAD nastavile sa uvozom ruske nafte“.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (25. januar 2024): Portal Kurira ispravio je netačne navode.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA