35 čudesnih sekundi: Tiktok video Meseca iznad Aljaske je – fejk


Na Tiktoku se pojavio neobičan snimak Meseca koji se naizgled nalazi na izuzetno maloj udaljenosti od planete Zemlje, a navodno je snimljen „u arktičkom krugu na Aljasci”. Prema rečima korisnika koji je objavio snimak, u pitanju je svojevrsni prirodni „fenomen” koji se javlja samo jednom godišnje, i to u trajanju od tačno 35 sekundi. Upravo u tih tridesetak sekundi na snimku se može videti Mesec ogromnih dimenzija koji se pojavljuje i kreće iznad horizonta, da bi potom „zašao” na gotovo identičan način kao što se i pojavio. Međutim, radi se o vešto kreiranoj kompjuterskoj animaciji.

S obzirom na to da Mesec nije uvek na istoj udaljenosti od planete Zemlje, nije nemoguće da tokom određenih dana zaista deluje bliže ili dalje. Kada je mesec pun i istovremeno najbliži Zemlji, on se naziva i „supermesec”. NASA navodi kako Mesec u svojoj najbližoj tački u odnosu na Zemlju može delovati 14% veći i 30% svetliji od „najslabijeg”, odnosno „najudaljenijeg“ Meseca tokom jedne godine.

Tik Tok korisnik je takođe „obrazložio” kako se fenomen sa snimka dešava samo u „tački perihela”, odnosno, u tački gde je „Mesec najbliži Zemlji”. Međutim, tačka perihela se definiše kao tačka najbliža Suncu na putanji nekog nebeskog tela (poput recimo planete) u orbiti. Sa druge strane, najbliža tačka centru Zemlje u orbiti nekog objekta (kao što je prirodni satelit) naziva se perigej.

Na veb-sajtu Time and Date može se uneti tačna lokacija i pogledati kada je Mesec bio najbliži konkretnom mestu na Zemlji. Ukoliko pomoću ovog sajta pogledamo kada je ove godine Mesec bio najbliži najsevernijem gradu na Aljasci – Utkiagviku, videćemo da se to dogodilo 21. januara, kao i da je udaljenost bila 356.569 kilometara. Međutim, u tom trenutku, Mesec je bio u svojoj fazi koja se naziva novi Mesec, kada naš satelit „nestane” na nekoliko dana. U pitanju je nevidljiva faza Meseca, tokom koje je osvetljena strana Meseca okrenuta prema Suncu, dok je neosvetljena strana okrenuta prema Zemlji.

Konačno, pronašli smo i odakle je originalni snimak potekao. Rojters je sporni video zapis analizirao još u aprilu prošle godine. Prema navodima ove agencije, u pitanju je zapravo animacija ukrajinskog stručnjaka za računarsku grafiku Alekseja Patreva, koji je originalni snimak objavio na svom Tik Tok nalogu još 2021. godine. Izgleda da ipak nije u pitanju nikakav „prirodni fenomen od 35 sekundi” već isključivo manipulativna „čarolija” kompjuterske animacije.

Teodora Koledin, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA