Vest o begu Zelenskog u SAD „Politika“ prepisala od izmišljene novinarke


Na portalu Politike je početkom decembra objavljena informacija da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dobio američko državljanstvo uz pomoć kog planira „beg iz Ukrajine“. Kao „dokaz“, uz sam tekst priložena je fotografija navodne potvrde o naturalizaciji. Nakon Politike, informaciju su ubrzo preneli i portali Pravda, Srbin.info, kao i crnogorski portal Borba.

Ova informacija je prvobitno objavljena na portalu vašingtonskog medija Di-Si vikli (engl. The DC Weekly). U njihovom članku, objavljenom 29. novembra, navodi se kako im je „agent američke tajne službe koji je želeo da ostane anoniman otkrio detalje o aranžmanima koji su napravljeni za preseljenje ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u Sjedinjene Države“. U tekstu se spekuliše i o tome kako će ukrajinskom predsedniku ali i njegovoj porodici biti obezbeđeno „raskošno imanje“ na obali Atlantika, a da će pored smeštaja američki građani koji plaćaju porez pokriti i njihovo privatno obezbeđenje, prevoz i ličnog asistenta.

Autorka ovog članka navodno je „ugledna i visoko cenjena novinarka“ Džesika Devlin, a uz iscrpnu biografiju priložena je i njena fotografija. Međutim, obrnutom pretragom može se zaključiti da se na fotografiji zapravo nalazi njujorška književnica Džudi Batalion, dok o tzv. novinarki Džesiki Devlin ne postoje nikakve dodatne informacije na internetu vezane za njenu navodnu novinarsku karijeru.

U tekstu Di-Si viklija ujedno je prvi put objavljena i sumnjiva fotografija novostečenog državljanstva Zelenskog, koja se nalazi i na portalu Politike. Međutim, na spornoj fotografiji može se uočiti nekoliko nelogičnosti. Pre svega, na veb-sajtu američke Službe za državljanstvo i imigraciju (USCIS) precizno je navedeno koje sve informacije treba da postoje na ovom sertifikatu. Ukoliko bi ovo zaista bio autentičan dokument, na njemu bi se nalazilo puno ime ukrajinskog predsednika, uključujući i njegovo srednje ime – Oleksandrovič.

Pored imena, dokument treba da sadrži i potpis podnosioca zahteva za sticanje američkog državljanstva. U gornjem delu sertifikata navedena je sledeća izjava: „Potvrđujem da je dati opis istinit i da se na priloženoj fotografiji nalazi moj lik“, a da bi dokument uopšte bio važeći, neophodan je potpis podnosioca, koji u ovom slučaju ne postoji. Nije naročito komplikovano doći ni do zvaničnih šablona za izradu ovog dokumenta, a potom ga modifikovati po sopstvenom nahođenju. Kad je reč o fotografiji Volodimira Zelenskog koja je prikazana na sertifikatu, u pitanju je isečen i uvećan portret sa izmenjenom pozadinom preuzet sa zvaničnog veb-sajta ukrajinskog predsednika.

Priča o „sređenom imanju sa luksuznom kućom u jednom od najbogatijih delova Floride“, koju prenosi Politika, takođe se ispostavila kao netačna. Fotografije navodno već kupljenog luksuznog imanja kružile su kako medijima tako i društvenim mrežama. Međutim, novinari medija France24 su od agencije na čijem se sajtu nalazi ova nekretnina saznali kako pomenuta vila u trenutku plasiranja informacije o tome da je ona kupljena za Zelenskog – uopšte nije bila prodata.

Teodora Koledin, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA