Mask(arada) sa sajta Parrot AI


Čitalac nas je zamolio da proverimo da li je video-snimak na kome preduzetnik i milijarder Ilon Mask hvali Srbiju stvaran: „Pre par minuta sam video ovu objavu i gotovo sam siguran da je napravljena uz pomoć veštačke inteligencije, ali mojim roditeljima na primer to ne mogu da objasnim. Njima je sam pojam veštačke inteligencije nepoznat i mislim da bi bilo dobro da ovo istražite jer sam siguran da postoji mnogo ljudi koji bi u ovo poverovali“.

Ovaj snimak nosi oznaku Tiktok naloga @mindsetmajstor i @modernistoicizam. Tom kanalu je u vreme pisanja ove analize bilo nemoguće pristupiti, ali se video može pronaći na drugim Tiktok nalozima, kao i na drugim mrežama (Jutjub, Tviter / X).

Naknadna napomena (5. decembar 2023): Kanalu @mindsetmajstor uspeli smo naknadno da pristupimo. U opisu profila navedeno je „Svi videi su delo AI. Napravite i vi svoj video uz parrot ai na linku ispod“.

Na samom snimku Mask na engleskom kaže:

„Da li bih ikada posetio Srbiju? Samo želim reći da sam veliki fan Novaka Đokovića. I odluka da ne primi vakcinu je veoma hrabra i odvažna. Volim Srbiju i Srbe. I nadam se da mogu da vrate Kosovo, zato što je njihovo i oduvek je bilo. Posetiću ih kroz nekoliko nedelja.”

Međutim, u pitanju je lažan snimak, kao što su neki korisnici već i posumnjali.

 

Odakle potiče osnova snimka?

Video Maska u beloj košulji, crnom sakou i sa plavo-ljubičastom pozadinom potiče iz intervjua iz 2022. godine, pod nazivom „Ilon Musk govori o Tviteru, Tesli i kako njegov mozak funkcioniše – uživo na TED2022”. Na izvornom snimku uočljiv je isti ugao snimanja, a Mask na panelu nije – naravno – spominjao Srbiju, Đokovića niti Kosovo.

Zanimljivo je da su se snimci Maska sa ovog panela već ranije koristili da bi se Masku pripisale različite izjave, kako ozbiljne (1), tako i šaljive (2, 3). Mask se oglasio i distancirao od sadržaja kada je snimak sa ovog panela iskorišćen za prevaru u vezi sa kriptovalutama. „Jao. Definitivno ne ja”, napisao je na Tviteru.

 

Kako je kreirana manipulacija?

Postavlja se i pitanje kako je lažni snimak Maska koji hvali Srbiju uopšte nastao. Fokusirali smo se na dva traga na koja smo naišli.

  1. Na snimku gde Mask hvali Srbiju levo od njegovog lica mogu se primetiti dva providna kvadrata koja se miču saglasno s Maskovom mimikom, jedan u visini očiju a drugi u visini usta. Važno je napomenuti da ovaj snimak ima i zamagljen pokret usta koji je čest na lažnim AI snimcima.
  2. Jedan od ranije šaljivo napravljenih lažnih snimaka Maska na engleskom ima žig onlajn alata naziva Try Parrot AI. U pitanju je onlajn alat koji služi kao AI generator glasa slavnih.

Otišli smo zatim na vebsajt ovog alata, izabrali glas Ilona Maska i zadali mu tekst koji želimo da kaže. I dobili smo upravo isti snimak Maska u beloj košulji, crnom sakou i sa plavo-ljubičastom pozadinom kako izgovara naš tekst. Na našem snimku se vide i navedena dva providna kvadrata koji odvajaju područje očiju i područje usta, te zamagljen pokret usta, isto kao i na snimku gde Mask navodno hvali Srbiju.

Važno je napomenuti se nakon objave prvobitnog snimka Maska kako hvali Srbiju na Tiktoku pojavio i drugi lažan snimak, parodija gde Mask lažno navodi da je iz Republike Srpske (gde se u tagovima i navodi navedeni alat Parrot AI).

Marija Zemunović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA