Sporni snimak koncerta Nade Topčagić ipak sa nastupa finskog treš-metal benda


Više medija prenelo je lažnu vest da se na koncertu Nade Topčagić publika oralno zadovoljavala uz pesmu „Mihajlo, Miki, Miki“, pritom deleći i video koji je bio okačen na Youtube stranici portala Republika i na privatnim instagram profilima.

Na videu se moglo videti da dve osobe imaju oralni seks u publici nekog manjeg koncerta, ali se po strukturi i stajlingu publike i izgledu bine moglo pretpostaviti da je u pitanju svirka hard rok ili metal benda.

Fotografija sa koncerta na kojem je nastao originalni snimak

Prvi korak pri utvrđivanju autentičnosti bio je provera vizuala sa lobanjom koji se nakratko, u nekoliko frejmova videa, može uočiti na bini. Uz konsultacije sa Kaleom Bjorklidom, koji radi kao fotograf na koncertima severnoevropskih metal bendova, ustanovili smo da je reč o omotu albuma „Hengen pitimet“ finskog treš-metal benda Mokoma, a Savo Drakulić pomogao nam je da utvrdimo da je snimak nastao na festivalu „Paskis S#it Happens 2018“ 14. jula 2018. u selu Koria u Finskoj. Samim tim postalo je jasno da na bini nije pevala Nada Topčagić, već Marko Anala.

Logo albuma Hengen Pitimet

Na originalni snimak nasnimljeno je izvođenje pesme „Mihajlo, Miki, Miki“, ali je montaža koju je podelio veliki broj medija ubrzo uklonjena sa Jutjuba zbog prikazivanja seksualnog čina. Montirani snimak izgledao je ovako.

Kako su ovu lažnu vest i video preneli mnogi mediji, oglasila se i Nada Topčagić na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici, a autentičnost objave, s obzirom na to da nije reč o verifikovanom nalogu, potvrdili smo u razgovoru sa njenim menadžerom i suprugom Zlatkom Zlajom Đorđevićem.

Autora montaže nismo utvrdili, ali pretpostavlja se da je u pitanju jedan od Instagram influensera.

Lažnu vest do sada su preneli Republika, Srbija danas, Alo, Skandal, Svet, Pravda, Radio Balkan Fox, YuEstrada, a Kurir je isprva objavio lažnu vest ali ju je posle izmenio.

Lazar Čovs, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (15. jun 2023): Portal Kurira ispravio je netačne navode.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA