Mediji osuđuju vrednosti mladih fingiranom ilustracijom

Portal beograd.in preneo je na svojoj stranici sliku na kojoj su, navodno, predstavljene učenice osmog razreda osnovne škole, jedna iz prošosti i jedna učenica iz sadašnjosti, uz tekst koji komentariše izgled i ponašanje dece nekad i sad.

izvor: beograd.in

Proverom objavljene slike, Fake News Tragač je utvrdio da se ni u jednom slučaju ne radi o ženskoj osobi iz Srbije. Na levoj strani prikazana je devojčica sa sovjetskog propagandnog postera iz 1947. godine. Pored nje, stavljena je slika Kristine Rei, devojke koja je osmi razred verovatno odavno završila, s obzirom na to da је ova fotografija iz perioda kada je imala 22 godine.

Treba ostaviti mogućnost da je sadržaj satiričnog karaktera, ali s obzirom na to da ga mediji prenose od 2015. godine i da ga veliki broj čitalaca komentariše kao istinit, odlučuli smo da istražimo i ovaj primer.

Identična ilustracija može se naći na portalima Srbija danas, Srpski list, kao i na sajtu Kurira, u dva navrata.

Fake News Tragač

Ukratko

26/11/2022

Ne, španski grip se nije širio vakcinama

Portal Borba za istinu objavio je tekst „Španski grip nije bio prirodna pojava bolesti, već čin masovnog ubistva“ u kome se navodi svedočenje prof. dr Eleonor Mekbin,…

26/11/2022

Ne, piloti nisu protestovali protiv kemtrejlsa

Na Tviteru je objavljena fotografija pilota koji nose slike „kemtrejlsa“ uz natpise na engleskom („Odbijamo da nastavimo da prskamo kemtrejls“) i na italijanskom („Odbijamo da ubijamo naše…

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA
Fakenews tragac logo

Sumnjate u vest koju ste pročitali?

Pošaljite nam je. Proverićemo.