Kad Lazar Marković pređe sa fudbala na uno i karaoke, a mediji poveruju u šalu


Suprotno pisanju više medija u zemlji i regionu, menadžer engleskog premijerligaša Fulama Klaudio Ranijeri nije izjavio da „niko ne može da se seti“ kako srpski fudbaler Lazar Marković zapravo igra fudbal. Lažna vest je, naime, nastala tako što su mediji kao istinit preneli satiričan tekst specijalizovanog fudbalskog sajta FourFourTwo.

„Moglo bi se reći da je Marković britanskim medijima predstavljen kao ’mačka u džaku’“, preneli su mediji u Srbiji. „HIT IZJAVA RANIJERIJA O SRBINU: Pitao sam mnoge, ali NIKO NE MOŽE DA SE SETI KAKO LAZAR MARKOVIĆ IGRA FUDBAL!“ piše Informer, dok se Blic pita: „BESKRAJNO IRONIČAN ILI ČUDNO INFORMISAN Ranijeri: Znam kako Marković igra karte, da ne voli plastične kese, ali KAKO IGRA FUDBAL…“. Satiričnu vest je kao autentičnu preneo i portal MaxBet Sport, a Telegraf je javio kako je italijanski stručnjak „dobro nasmejao engleske novinare“. Čak i da je vest s portala FourFourTwo istinita (a nije) ovo bi bilo nemoguće, jer se i u satiričnoj verziji radi o saopštenju kluba sa Krejven Kotidža, a ne o Ranijerijevoj izjavi pred „živim ljudima“.

„Mogu samo da pretpostavim da je reč od dobrom fudbaleru. Znamo da je reč o igraču koji zna dobro da igra karte, posebno Uno“, preneli su mediji Ranijerijevu fiktivnu izjavu. „Znamo da nosi kišobran kad pada kiša i srdačno ga ponudi onima koji ga nisu poneli. Znamo da uvek pita ljude kako su i da ih sluša. Znamo da uvek nosi svoje kese u kupovinu kako ne bi kupovao plastične. Znamo da voli karaoke… Međutim, kad je reč o fudbalu, niko nije siguran u čemu je zaista dobar. Razgovarao sam s mnogima, ali niko nije mogao da se seti kako Marković igra fudbal“.

FourFourTwo je globalni magazin koji ima izdanje u dvadesetak država (od Brazila, preko Bugarske do Vijetnama), a na svom sajtu ima i sekciju „Funny“ (zabavno), na kojoj se objavljuju satirične priče. Pored ove o ekološki osvešćenom fudbaleru iz Srbije, nalaze se i one o menadžeru Čelsija koji je tri sata lupkao po ušima napadača Alvara Moratu ili o prvom ženskom treneru u Nemačkoj koja svoj tim sastavlja na osnovu dužine penisa dostupnih fudbalera.

Danijel Apro, Fake News Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA