Žikina štrpkanja: februar 2019.


Kao što smo najavili, Fake News Tragač i ovog meseca proverava kolumne Živorada Nikolića u Kuriru. Nikolić je u februaru napisao četiri teksta, od kojih su sva četiri plagirana. Pa krenimo:

3. februar

Srbin Mirko iz Perua“ naslov je teksta u kome Nikolić opisuje životnu priču gosta svoje emisije, Mirka Radovića. Ipak, iako je Mirko zaista bio gost u „Žikinoj šarenici“, Nikolić je tekst o njemu, skoro u celosti, preuzeo sa portala pricesadusom.com, gde je on objavljen u aprilu 2016. godine.

10. februar

Naredne nedelje, Nikolić je u svojoj kolumni nazvanoj „Arno Gujon i srpski na srpskom“ opet predstavio priču gosta svoje emisije. Takođe, opet je iskoristio tuđi tekst, ovaj put agencijsku vest Tanjuga koja se može naći u drugim medijima.

17. februar

Ispod naslova „Kelti u srpskom genu“, poznati voditelj opet prepisuje tekst. Ovog puta, opet u vezi sa gostom svoje emisije. Naime, tekst o portalu Poreklo.rs, čiji je osnivač bio gost „Žikine šarenice“, gotovo je identičan tekstovima objavljenim na sajtu sputniknews.com (2).

24. februar

Poslednji tekst ovog meseca bio je posvećen nedavnom otkriću na lokalitetu u Viminacijumu. Ovog puta, Nikolić je inspiraciju potražio na dva mesta. Prvo od njih je portal Srbin info i njegova vest o nedavnom otkriću. Drugi izvor je tekst sa sajta Novosti o turističkim odlikama i istorijatu Viminacijuma. Nikolićeva kolumna je skoro u potpunosti bazirana na doslovno prekopiranim rečenicama iz ta dva teksta, pri čemu izvori – po ustaljenoj Nikolićevoj praksi – nisu navedeni.

Milovan Nikolić, Fake News Tragač

 

Naknadna napomena (12. jul 2023): Portal Kurira uklonio je sve kolumne Živorada Nikolića sa svog sajta i objavio izvinjenje čitaocima zbog plagiranih tekstova svog bivšeg saradnika (link).

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA