Žikina štrpkanja: jun 2019.


Osmi put Fake News Tragač proverava kolumne koje Žika Nikolić objavljuje u Kuriru. Ovaj novinar je do sada napisao 71 kolumnu, a za 47 njih je utvrđeno da sadrže delove iz tekstova drugih autora. Prethodne nalaze možete pročitati ovde. Ovog meseca, Nikolić je napisao” pet kolumni.

2. jun

Prvu junsku kolumnu Nikolić je posvetio skupu o Nikoli Tesli koji u Beogradu organizuje fondacija iz Filadelfije, čijeg je predsednika Nikolu Lončara ugostio dan ranije u svojoj emisiji „Žikina šarenica”. Iako je sa sagovornikom pričao o ovoj temi, odlučio je da u kolumnu unese citat iz intervjua za Glas srpske iz 2012. godine. U drugom delu teksta, Nikolić nas podseća na aktivnosti Nikole Tesle prilikom njegove jedine posete Beogradu, ali kroz tekst Večernjih novosti, bez navođenja izvora.

9. jun

Nakon posete Sremskoj Mitrovici, Žika Nikolić je bio inspirisan da napiše kolumnu o ovom kraju i vinima Fruške gore tako što je u potpunosti prepisao tekst sa sajta Udruženje vinara.  

15. jun

Kolumnu Kosmaj – Sveta Gora despota Stefana o zadužbinama despota Stefana Lazerevića, Nikolić zasniva na skraćenoj verziji teksta Večernjih novosti objavljenog 2013. godine.

23. jun

Nikolić je kolumnu U zavičaju baba Višnje napisao inspirisan životom majke Miloša Obrenovića. Izgleda da je pored te inspiracije, bio nadahnut i rečenicama prethodno objavljenim na portalima Blic Žena, Telegraf, Dnevno.rs i na Vikipediji.

30. jun

Poslednji tekst u junu doneo nam je priču o srednjevekovnom gradu Ras. Ipak, delove te priče možete da pročitate na sajtu Turističke organizacije Srbije i na portalu Večernjih novosti.

FakeNews Tragač će u narednom izdanju „Žikinih štrpkanja” još jednom, na alternativni način, pozvati Nikolića da konačno prestane da objavljuje tuđe tekstove kao svoje.

 

Milovan Nikolić i Darija Stjepić,
FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (12. jul 2023): Portal Kurira uklonio je sve kolumne Živorada Nikolića sa svog sajta i objavio izvinjenje čitaocima zbog plagiranih tekstova svog bivšeg saradnika (link).

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA