Epidemija šuge manipulativno najavljena starim video-snimkom

Portal Newswire manipulativno је preneo jučerašnju vest BBC-a na srpskom jeziku koja govori o problemima migranata u Bosni i Hercegovini nakon požara u kampu Lipa. Iako je tekst ilustrovan video-snimkom koji je star više od godinu dana, informacije iz njega su prenete kao dokazi za „novu epidemiju”.

Migrantski kamp Lipa nadomak Bihaća je pre nešto više od nedelju dana zahvaćen požarom, što je izazvalo značajnu materijalnu štetu. Veliki deo migranata iz tog kampa je trenutno uskraćen za odgovarajuće sklonište od niskih temperatura. Upravo o tom problemu izveštavao je BBC na srpskom jeziku, a unutar teksta priložen je i video-snimak s kraja oktobra 2019. godine, posvećen problemima sa kojima se susreću migranti u Unsko-sanskom kantonu, a koje – između ostalog – muči i infekcija kože šuga.

Iako je navedeni video-snimak samo propratni materijal koji nije u fokusu originalnog teksta, niti se u tekstu bilo gde pominje reč „šuga”, informacija o kožnoj infekciji iz njega je izdvojena kao moguća „nova epidemija” koja preti regionu. BBC je potpisan kao izvor vesti, iako je Newswire dodao autorsku uvodnu rečenicu, opasku na video-snimak i manipulativan naslov.

Na Fejsbuk grupi „Pokret STOP Naseljavanju migranata” u roku od tri sata ova vest je prikupila preko 300 reakcija, 156 komentara i 50 deljenja, dok neki od negativnih komentara glase: „Samo nam to fali na svu bedu ovu”, „pobiti govna”, „upaliti to sve”.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA