Oprez pri izveštavanju o dinamici vakcinacije – podaci nisu uvek ažurni

Otkako se sprovodi vakcinacija protiv virusa korona mnogi mediji porede veliki uspeh Srbije u procesu vakcinacije sa stanjem u drugim zemljama Evrope i sveta. Treba biti obazriv prilikom izveštavanja o ovoj temi, uzevši u obzir ažurnost podataka, razlike u tumačenju granica kontinenata, ali i pristupačnosti informacija u pojedinim državama.

Naučni sajt Our world in data (OWID) fokusiran je na velike globalne probleme, prezentujući ih, između ostalog, kroz statističke podatke ilustrovane grafikonima i tabelama. Od početka pandemije virusa korona ovaj sajt iz dana u dan objavljuje mnoge parametre u vezi sa COVID-19 poput broja zaraženih, preminulih, hospitalizovanih, ali i vakcinisanih po državama ili geografskim oblastima.

Čitalac nam se obratio izrazivši sumnju u tačnost grafikona koji je portal Blic objavio u svom tekstu. On je u prijavi sumnjivog sadržaja naveo da na grafikonu nisu obeležene sve države koje sajt OWID ima u svojoj bazi, te da je pozicija Srbije predstavljena mnogo boljom nego što zaista jeste. Brzom reakcijom uspeli smo da proverimo informacije iz teksta, a one su se ispostavile kao tačne. Srbija je u subotu 23. januara, po podacima unetim u nedelju do 09.20, stvarno bila druga na svetu po dnevnom broju vakcinisanih na 100 stanovnika – ali se nije dugo zadržala na tom mestu. Podaci za mnoge države u tom trenutku nisu bili uneti u bazu sajta OWID, pa je istog dana grafikon Srbiju kotirao kao petu na svetu.

Blic nije jedini portal koji je izveštavao o zavidnom plasmanu Srbije po podacima OWID za subotu 23. januar 2021. Portali Politika, Novosti, Tanjug, RTV, RTS, Kurir, Alo, Pink, Happy, B92, Srbija danas (1, 2), Informer, Telegraf, Republika, Objektiv (1, 2), Espreso, Krstarica, Nasi u svetu, Bl portal, 072 info, Tk potal, Haber, Banja Luka i Avaz preneli su informaciju da je Srbija „na trećem mestu u Evropi, a šestom u svetu po stopi vakcinisanih protiv korona virusa na 100 građana”, ali to prema rečima OWID-ovog šefa za podatke Eduarda Matjua (Edouard Mathieu) nije tačno. On navodi kako postoje dva tumačenja stope vakcinisanih protiv korona virusa na taj dan. Po njegovim rečima, ukoliko gledamo kumulativno na 100 građana Srbija je zauzela 13. mesto na svetu, a osmo u Evropi, dok se u pogledu dnevnih doza na 100 građana, Srbija nalazila na 7. mestu u svetu i drugom u Evropi, uz ogradu da i dalje može da dođe do ažuriranja podataka i promena na grafikonu.

Iz OWID kažu da je ovo problem sa kojim se često sureću: „S obzirom na to da postoje različite metrike i različite definicije pojma ’Evropa’, neki mediji i političke grupe vole da tvrde da njihovoj zemlji ide savršeno dobro ili zaista loše na osnovu identičnih podataka”, kaže Matju za FakeNews Tragač.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA