Greška SSP: Srbija nije jedina evropska zemlja s drastičnim rastom broja preminulih

Saopštenje Stranke slobode i pravde (SSP) u kojem se navodi da je samo u Srbiji zabeležen „drastičan rast broja preminulih na godišnjem nivou, dok je u ostalim evropskim zemljama stopa smrtnosti na nivou iz prethodnih godina” nije zasnovano na tačnim podacima. Podaci Evrostata (engl. European Statistical Office) i Evromomoa (engl. European mortality monitoring activity) pokazuju da je stopa mortaliteta bila veća u odnosu na prethodne godine u evropskim zemljama čije podatke obrađuju navedene organizacije.

Dokument objavljen sredinom oktobra prošle godine na sajtu Evrostata nosi naziv „Gotovo 170.000 dodatnih smrtnih slučajeva u EU” i poredi prosek stope smrtnosti zabeležen između 2016. i 2019. godine sa onim koji je zabeležen od marta do juna 2020. godine. Među članicama EU za koje postoje dostupni podaci, u pomenutom vremenskom intervalu najveći broj dodatnih smrtnih slučajeva je zabeležen u Španiji (48.000), Italiji (46.000) i Francuskoj (30.000).

Grafikon koji pokazuje ukupan broj smrtnih slučajeva po nedeljama u 27 zemalja partnera Evromomoa, ilustruje znatno povećanje prosečnog broja preminulih, ostvaren u gotovo svakoj sedmici 2020. godine. Podaci se sa grafikona mogu pročitati od 15. nedelje 2017. pa do kraja 2020. godine, a 14 sedmica sa najvećim brojem umrlih zabeleženo je tokom 2020. godine.

Izvor: EUROMOMO

Pogrešnu informaciju iz saopštenja SSP preneli su i portali Direktno, Srbin.info, Srbijadanas.net i Klix info, na čijim objavama tekstova na Fejbuk stranicama alat Crowtangle detektuje preko 700 reakcija.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA