Slučaj Goran Marković: Nacionalna klasa i „oduzeta“ nacionalna penzija


Dramaturg Nebojša Romčević, ujedno i profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, objavio je 26. juna tvit u kom navodi kako „ukidanje nacionalne penzije jednom Goranu Markoviću pokazuje da fukara ne pravi razliku između sebe i države“. Predrag Azdejković označio nas je ispod ovog tvita, zamolivši nas da „ispitamo navode“ Romčevića.

U najkraćem, zaključak je sledeći: formalno gledano, Goranu Markoviću nacionalna penzija nije mogla biti „ukinuta“ jer je nikada nije ni dobio. Poslednji konkurs raspisan je 27. novembra prošle godine, rezultati još nisu objavljeni, a na upit koji smo poslali Ministarstvu kulture nismo dobili odgovor. Važno je napomenuti i da Uredba o dodeli nacionalnih penzija istaknutim umetnicima nijednim od svojih 11 članova ne predviđa mogućnost ukidanja jednom dodeljene penzije.

 

Marković: Zaključak donesite sami

Marković je i sâm u izjavi za „Nedeljnik“ (maj 2024) naveo da mu je „bez obrazloženja, oduzeta i nacionalna penzija“, pri čemu se reč „oduzeta“ našla pod navodnicima.

Zatražili smo komentar od njega i dobili sledeći odgovor: „Prema onome što je došlo do mene, znam samo da je komisija za dodeljivanje nacionalne penzije, čiji je predsednik bio Svetislav Goncić, pred sobom imala moju prilično obimnu biografiju, spisak mojih dela, nagrada i priznanja, moju delatnost na Univerzitetu umetnosti, gde sam se penzionisao kao profesor emeritus, kao i predlozi da mi dodeli nacionalna penzija od strane Udruženja dramskih umetnika i Udruženja filmskih umetnika Srbije“.

Marković u odgovoru Tragaču kaže i kako je „ovome je prethodilo oduzimanje već odobrenog projekta Doktor D. u Filmskom centru Srbije, kao i sveobuhvatna hajka od strane najviših državnih rukovodilaca“. Odgovor završava rečima „Zaključak donesite sami“.

 

Kritike i anamneze

Iako formalno nema osnova za zaključak da je Markoviću nacionalna penzija „oduzeta“, s pravom se može postaviti pitanje zašto se umetnik takve biografije nije našao na dosadašnjim listama dobitnika. Komisija za izbor dobitnika sastoji se od sedam članova („uglednih i afirmisanih umetnika i stručnjaka u kulturi“), a imenuje ih ministar(ka) kulture – što je u momentu raspisivanja poslednja tri poziva (uključujući i onaj čije rezultate čekamo) bila Maja Gojković, članica predsedništva Srpske napredne stranke. Upravo toj stranci se Marković mnogo puta zamerio.

U intervjuu koji je za nedeljnik Vreme dao 2019. godine prihvata pretpostavljenu predsednikovu podelu društva „na njegove i one druge“, na „pravu“ i „lažnu“ elitu, ističući da su „svi oni koje (Vučić) napadne dostojni poštovanja“. Naredne godine će u intervjuu za NIN Vučićevu vladavinu nazvati „krimokratijom“, u kojoj su „ubice“ i „ljudožderi“ falanga države.

U decembru 2021. Marković u intervjuu za „Novi magazin“ izražava nadu „da Aleksandar Vučić ima pred očima Čaušeskuov kraj i da će se povući bez krvi“. Prorežimski mediji i čelnici Srpske napredne stranke odmah su se dali u određivanje dijagnoze Gorana Markovića, među kojima se izdvaja anamneza tadašnje ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dr Darije Kisić Tepavčević: „frustriran i agresivan, umetnički impotentan, bez nacionalnog identiteta“.

Njenu objavu na društvenoj mreži „Instagram“ podržala je i tadašnja premijerka Brnabić, zaključujući u svom obraćanju na televiziji „Prva“ da bi na taj način odgovorio svaki „živ čovek koji ima emociju i koji čita takve bljuvotine koje svakodnevno izgovara Goran Marković“, ujedno ga optužujući da je skoro dve decenije ranije „pozivao i na ubistvo premijera Đinđića“. Usledili su i slični komentari Aleksandra Vulina, Bobana Džumića i Dragane Sotirovski.

U nešto drugačijem tonu, o navodnim pretnjama na njegov život, oglasio se i predsednik republike: „A zbog čega (da me streljaju)? Zbog toga što smo obnovili Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti i Vranjsko pozorište?“

Poslednji konkurs za dodelu nacionalnih penzija zatvoren je 26. decembra, a Uredbom je propisano da komisija ima na raspolaganju 60 dana od isteka javnog poziva da predloži listu kandidata Ministarstvu. Ako je sve teklo po propisima, Ministarstvo je moralo dobiti tu listu najkasnije krajem februara. Kao što smo već naveli, na naš upit o datumu objavljivanja rezultata nisu odgovorili.

Nikola Đurić, FakeNews Tragač

 

Ukratko

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA