Faktograf i „negiranje žrtava“: lažne optužbe u Informeru i plagijat u Blicu


Kontroverzni tekst koji se bavi žrtvama logora Jasenovac polovinom avgusta objavljen je na izraelskom portalu Jerusalem post, a u Srbiji i susednoj Hrvatskoj izazvao je mnoštvo reakcija zbog neistinitih tvrdnji da je u pomenutom logoru ubijeno tek dve do četiri i po hiljade ljudi. Ubrzo su u svojim reakcijama (1, 2) na sporni tekst hrvatski istoričar Ivo Goldštajn i direktor srpskog Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić objasnili kako je u Jasenovcu preminulo barem 90 hiljada ljudi, a Jerusalem Post izvinio se svojim čitaocima zbog objavljenih neistina.

Ipak, priča o revizinističnom tekstu nije se tu završila. U medijima sa ovih prostora pojavila se spekulacija da je autor problematičnog teksta David Goldman zapravo izmišljena ličnost. FN Tragač pokušao je da utvrdi da li Goldman postoji obrativši se Jerusalem postu i fakultetu koji je Goldman, sudeći prema njegovom Fejsbuk profilu, navodno završio, ali odgovore nismo dobili.

Tekstom autora upitnog identiteta bavio se i hrvatski portal za utvrđivanje činjenica Faktograf. U svom tekstu ovaj portal skrenuo je pažnju na to da se sporni tekst iz Jerusalem posta lako proširio hrvatskim mejnstrim medijima, uprkos netačnim tezama koje su u njemu iznete. Takođe, Faktograf je doveo u pitanje autentičnost identiteta autora teksta, Davida Goldmana. Ova analiza dospela je i u srpske medije, između ostalog u Informer i Blic.

Faktograf nije negirao žrtve Jasenovca

Portal dnevnog lista Informer reagovao je na članak Faktografa, neopravdano optužujući ovaj medij da negira žrtva Jasenovca. Uprkos tvrdnjama Informera, Faktograf nije negirao žrtve Jasenovca već je u svom tekstu razobličio revizinističke narative hrvatskih medija i javnih ličnosti koji su zdušno prihvatili tekst objavljen u Jerusalem postu.

Faktograf navodi kako „Republika Hrvatska ima jedan od najvećih problema s povijesnim (istorijskim) revizionizmom u Evropskoj uniji“, kao i da Goldman, poput drugih hrvatskih „revizionista, negacionista i distorzionista“ kao argument koristi pitanje materijalnih ostataka jasenovačkih žrtava iako je poznato da su „ustaše pred kraj rata, kao i sami nacisti, preduzeli čitav niz radnji kako bi izbrisali tragove svojih zločina“. Takođe, u ovoj analizi se ustaški zločini u NDH u više od deset navrata kvalifikuju kao genocid.

Plagijat u Blicu

Dnevni list Blic u svom štampanom i onlajn izdanju poslužio se tekstom Faktografa kako bi svojim čitaocima objasnio da autor spornog teksta iz Jerusalem posta David Goldman zapravo ne postoji. Slučajno ili namerno, ovaj medij propustio je da navede kako je veliki deo svog članka sačinio preuzimajući delove teksta hrvatskog Faktografa.

Izuzimajući reči koje su u srpskom i hrvatskom jeziku potpuno različite, poput imena meseci ili, recimo, imenica koje označavaju nauku (znanost), te istoriju (povijest) više od 40% Blicovog teksta preuzeto je od Faktografa bez navođenja izvora. Tekstove Blica i Faktografa uporedili smo koristeći alat za proveru plagijata Copyleaks, izostavljajući naslove i podnaslove tekstova.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA