Ne, Putin nije citirao Vučića na Instagramu. Putin nema zvanični Instagram nalog


Kurir, B92, Informer, Srbija danas, Pink, Blic, Novosti, 24 Sedam, Red Portal i Vesti preneli su informaciju da je ruski predsednik Vladimir Putin citirao Aleksandra Vučića na svom Instagram profilu.

Međutim, prema zvaničnom sajtu predsednika Rusije, on ima Tviter i Jutjub nalog, ali ne i Instagram.

Instagram nalog koji je preneo vest o Vučiću, a koji su naši medij citirali, nije verifikovan. U opisu profila korisnici se pozivaju da pošalju direktne poruke ako žele saradnju, što ukazuje na to da je ovo samo fan-stranica Vladimira Putina. Korisničko ime i profilna fotografija na Instagramu potpuno su različiti od onih sa zvaničnog Tviter naloga. Na navodnom Putinovom Instagram nalogu nalazi se profilna fotografija Putina i medveda, dok je na verifikovanom Tviter nalogu grb, a na Jutjub nalogu fotografija Kremlja.

Ovaj ’lažni’ Putin nije jedini ovakav nalog na Instagramu, jer postoje i drugi, od kojih neki imaju i znatno više pratilaca. Međutim, nijedan od tih naloga nema zvaničnu verifikaciju.

Putin je već pokazao ne samo nezainteresovanost već i animozitet prema najpopularnijim stranim društvenim mrežama, a agencija Tas je početkom ove godine citirala njegovog glasnogovornika, prema čijim rečima Putin ne planira da otvara sopstvene naloge na društvenim mrežama. Kako Peskov kaže: „Predsednik neće da gubi vreme na upravljanje nalozima na društvenim mrežama. On takođe ne želi, na primer, da ja, njegov glasnogovornik, upravljam njegovim nalogom za njega. On veruje da bi to bilo pogrešno“.

Ovo nije prvi slučaj da je javnost poverovala u lažni profil s imenom Vladimira Putina, pa je Tviter već ranije, 2018. godine, ugasio jedan profil koji se lažno predstavljao.

Marija Zemunović, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (30. maj 2023): Portal Kurira ispravio je netačne navode.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA