Ne, izdavanje ETIAS dozvole neće biti besplatno za građane Srbije – predviđena cena je 7€


Mnoštvo medija tokom protekle nedelje izveštavalo je (1, 2, 3, 4, 5…) o novom sistemu Evropske unije za informacije o putovanjima i odobravanja putovanja (ETIAS), čija se implementacija očekuje sledeće godine. Svi građani zemalja koje „ispunjavaju uslove da budu deo sistema ETIAS“ moraće, kako je predviđeno, da pre ulaska u EU popune onlajn obrazac i plate taksu od 7 evra.

Portal televizije N1 i još nekoliko domaćih medija (1, 2) objavili su, međutim, da će pomenutu taksu plaćati samo državljani Bosne i Hercegovine, a ne i vlasnici srpskih, crnogorskih i kosovskih pasoša.

„I dok će vlasnici pasoša Srbije, Crne Gore i Kosova podnositi elektronski zahtev, čija obrada može da traje do 30 dana, građani Bosne i Hercegovine će uz to morati da plate i sedam evra“, piše N1 pozivajući se na hrvatski RTL i u nastavku još jednom podvlači da će „državljani Srbije zahtev podnositi online, a dozvola će im se izdavati bez nadoknade”.

Ipak, ovo ne odgovara istini jer će taksu od 7 evra plaćati građani više od 60 zemalja koje „ispunjavaju uslove da budu deo ETIAS“ sistema, a među njima je i Srbija. To je FN Tragaču potvrđeno i u Evropskoj komisiji.

„Kada ETIAS bude operativan, državljani zemalja van EU kojma nije potrebna viza za ulazak u EU, a planiraju da putuju u šengenski prostor, moraće da podnesu zahtev za odobrenje putovanja preko sistema ETIAS pre svog putovanja. ETIAS ovlašćenje koštaće 7 evra, što će biti jednokratna naknada. Važiće tri godine i za višestruke ulaske u EU“, potvrđeno je FN Tragaču u Evropskoj komisiji.

U izvršnom organu EU takođe dodaju i da će „za popunjavanje onlajn aplikacije biti potrebno samo nekoliko minuta“ i da će „u velikoj većini slučajeva (preko 95%) rezultat biti automatsko odobrenje“. Napominju i to da, prema trenutnim planovima, ETIAS treba da postane operativan od maja 2023. godine.

 

Čemu služi ETIAS?

ETIAS predstavlja automatizovani elektronski sistem Evropske unije koji je kreiran kako bi identifikovao potencijalne bezbednosne rizike tokom migracije putnika koji u šengensku zonu ulaze bez vize. Takvi putnici, pre ulaska u šengensku zonu, moraće da podnesu elektronski zahtev za odobrenje putovanja preko sistema ETIAS i plate naknadu od 7 evra o kojoj su domaći portali pisali.

Nakon što putnici popune obrzac za prijavu na internetu, sistem ETIAS će izvršiti provere u odnosu na informacione sisteme EU za granice i bezbednost i – u velikoj većini slučajeva – izdati odobrenje za putovanje u roku od nekoliko minuta. ETIAS dozvola za putovanje biće obavezan preduslov za ulazak u šengenski prostor i biće potrebno da se priloži uz putne isprave prilikom prelaska granica EU.

 

Kako je do N1 stigla informacija da građani Srbije neće plaćati naknadu za ETIAS dozvolu za putovanja?

U svom tekstu portal televizije N1 poziva se na pisanje hrvatskog medija RTL. Međutim, kada se na sajtu ovog medija pretraže tekstovi o sistemu ETIAS ne nailazi se na informaciju koja govori kako plaćanje nadoknade za dozvolu neće važiti za građane Srbije. U tekstu RTL-a objavljenom nekoliko sati pre nego što je osvanula sporna vest N1 upadljiva je dezinformacija o tome da će građani BiH morati da plaćaju pri prelaženju hrvatske granice „svaki put“ ali nema govora o tome da građani Srbije neće plaćati naknadu.

„Zbog uvođenja sustava ETIAS za svaki ulazak u EU morat će se podnijeti elektronski zahtjev, a obrada će trajati i 30 dana. To vrijedi i za državljane Srbije, Crne Gore i Kosova“, piše RTL u verziji teksta koja je bila dostupna tokom izrade ove analize.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA