Ne, Milan Ćulibrk nije hvalio Vučića zbog zamrzavanja cena


Mediji Alo, Objektiv, Srbija Danas i Republika preneli su vest da je glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk ’pošteno ishvalio’, ’priznao da treba da budemo zahvalni’, ’pohvalio nesvesno’ Aleksandra Vučića i mere zamrzavanja cena od novembra.

Kao dokaz da je pohvala izrečena koriste snimak dug 38 sekundi, izvučen iz gostovanja Ćulibrka u emisiji Probudi se TV Nova S 22. maja, koje je trajalo preko 28 minuta. Izdvojeni snimak na kom se čuje pet rečenica ne reflektuje, međutim, poruku koju je Ćulibrk poslao u ovoj emisiji, što nam je i on sâm naknadno potvrdio.

Prvobitna vest da je Ćulibrk pohvalio ekonomske mere zamrzavanja cena dolazi sa Tviter naloga Detektor laži, a izdvojeni snimak propraćen je ovim tekstom:

„ĆULIBRK HTEO DA NAPADNE VUČIĆA A ZAPRAVO GA POŠTENO ISHVALIO!

Mesecima na N1 i Novoj S slušamo kuknjavu o poskupljenjima a sada je Ćulibrk ustvrdio da su cene niže i to zahvaljujući Vučiću:

„Ne možemo da se ponašamo kao da smo mimo sveta, OVDE SU CENE ZAMRZNUTE OD NOVEMBRA!”

Ćulibrk na izdvojenom snimku govori sledeće: „Ne možemo da se ponašamo kao da smo mimo sveta. Pritom, mi zaboravljamo da su te tri ’crvene’ za jednu kesu zato što su neke cene zamrznute na nivou iz novembra. Kad pogledate, cene tih proizvoda, troškovi tih proizvoda, povećani su i za više od 30 odsto u međuvremenu, prema zvaničnim podacima srpske statistike. Dakle, potrošačke, odnosno proizvođačke cene u poljoprivredi su povećane za više od 30 odsto u poslednjih 12 meseci. A vi te cene držite zamrznute da biste kupili socijalni mir i da biste održali inflaciju ispod 10 odsto“.

I Detektor laži i pomenuti tabloidi su ovim njegovim rečima, u kojima se nigde ne spominje pohvala, pripisali pohvalni ton.

Međutim, Ćulibrk u svom gostovanju – pre izvučene izjave – navodi da je već u decembru govorio o tome da je zamrzavanje cena neodrživo. On je u svojim ranijim komentarima o zamrzavanju cena takođe bio kritički nastrojen prema toj meri (N1).

Ćulibrk: Ovakvim merama problem se zapravo produbljuje

U izjavi za FakeNews Tragač Ćulibrk i sâm navodi da je sve vreme govorio da se administrativnim merama i zamrzavanjem cena problem ne rešava, već se zapravo produbljuje.

„Navodno štiteći potrošače Vlada uništava prehrambenu, prerađivačku industriju i poljoprivredu, koje su opterećene većim troškovima a njihove cene su zamrznute. Ko pokriva te gubitke? Šta će biti ako te firme na kraju odu u stečaj i zaposleni u njima ostanu bez posla? Kako je Vlada napravila spisak proizvoda čije je cene zamrzla? Zašto, na primer, ako joj je to već politika, nije zamrzla cene nekih drugih artikala, recimo sapuna, pasti za zube, toalet papira… ili bilo kod drugog proizvoda? Ko odlučuje o tome i da li bi država hipotetički izgubila spor ako bi neka privatna firma tužila Vladu da joj je ugrozila Ustavom zagarantovan isti tretman svih preduzeća? I ko bi onda platio tu kaznu? Naravno, opet poreski obveznici“.

Kao komentar na izvrtanje njegovih reči Ćulibrk dodaje: „To što provladini tabloidi izvrću izjave i kritiku pretvaraju u pohvalu režima i vlasti, nije ništa neobično. Oni to i inače rade. A lako im je jer ako činjenice ne odgovaraju onome što oni pišu – tim gore po činjenice“.

Marija Zemunović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA