Od Osijeka do Petrovaradina: NS UŽIVO se hvali čitanošću lažne vesti


Tokom ovogodišnjeg izdanja Egzita na portalima i društvenim mrežama delio se video-snimak seksualnog odnosa koji je navodno snimljen na Petrovaradinskoj tvrđavi, a neki portali dodaju da je zabeležen prvog dana festivala. Portal Luftika jedan je od medija koji je preneo ovu priču, a zatim je izmenio, nakon što su dobili potvrdu autora snimka da nije reč o Petrovaradinu, već Osijeku.

Ovogodišnji festival Egzit održan je od 7. do 10. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi. Nakon prvog dana festivala, na Jutjub kanalu „NSuživo TV” objavljen je video-snimak seksualnog odnosa. U kadru se, osim dvoje ljudi, vide trava i zidine građevine koja podseća na tvrđavu. Iako u naslovu snimka ne piše da je reč o Petrovaradinskoj tvrđavi, u tekstu portala NSuživo stoji sledeće: „Iako je zakonski zabranjen u Srbiji (odnos na javnom mestu prim. aut), a kazne idu i do 150.000 dinara, ovaj par se usudio da to uradi na Petrovaradinskoj tvrđavi”. Snimak na Jutjubu je do sada pogledan skoro 253.000 puta, dok je NS uživo u svom jučerašnjem tekstu saopštio da je to najčitanija vest ovog meseca, koju je navodno pročitalo više od 200.000 ljudi.

Naša redakcija nije uspela da stupi u kontakt sa medijskim timom Egzita za vreme trajanja festivala, ali su nam iz organizacije naknadno odgovorili da nemaju nikakve informacije o pomenutom događaju.

Jedan od portala koji je preuzeo ovu vest i dodao da je ona obeležila prvi dan Egzita, bio je i Luftika. Ipak, nekoliko dana kasnije, tekst je ispravljen, posle mejla autora spornog video-snimka koji je potvrdio da on datira iz aprila ove godine i da nije napravljen u Petrovaradinu, već na bedemima tvrđave u Osijeku. „Snimku sam poslao u dvije različite prijateljske Viber grupe. Već za par sati snimka mi je pristigla iz nekih novih izvora. Evo, put do Novog Sada trajao je 3 mjeseca”, napisao je autor snimka portalu Luftika i radi potvrde autentičnosti dodao i originalan snimak i fotografiju tvrđave u Osijeku gde je snimak napravljen, a čije zidine veoma podsećaju na petrovaradinske.

Portal 24 sedam je takođe preuzeo ovaj video-snimak i senzacionalistički ga naslovio sa: „Novi skandal na Exitu: Par izopačenih perverznjaka snimljen tokom intimnog odnosa! Kakva sramota!”, dodajući da je u pitanju „dvoje stranaca tokom seksa, gostiju festivala EXIT koja je juče počela na ovom mestu […] ali se ne treba puno čuditi jer je proteklih dana grad punih stranaca vidno pijanih ili pod dejstvom narkotika.”

Da je u pitanju video-snimak zabaležen na Petrovaradinskoj tvrđavi preneli su i portali Informer, Kurir, Pink, Espreso i Atvbl. Tekstovi nekih od portala postali su viralni i na Fejsbuku, pa tako objava NSuživo broji oko 1900 lajkova, skoro 950 komentara i 36 deljenja, dok objava Kurira ima skoro 650 lajkova, oko 340 komentara i šest podela.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

 

Naknadne napomene: Portal Espreso uneo je adekvatnu ispravku nakon naše analize (25. maj 2023). Portal Kurira uneo je adekvatnu ispravku nakon naše analize (26. maj 2023).

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA