Impresum

Glavni i odgovorni urednik
Stefan Janjić
stefan@novinarska-skola.org.rs

Pomoćnik urednika
Milovan Nikolić
milovan@novinarska-skola.org.rs

Menadžerka programa
Jelena Jovović
jelena@novinarska-skola.org.rs

Redakcija (Novi Sad)
Ivan Subotić
Stefan Kosanović
Marija Zemunović
Aleksandar Đokić
Darija Stjepić

Struktura redakcije

FakeNews Tragač objavljuje originalne, autorske sadržaje. Tekstove pripremaju članovi redakcije i saradnici, čija imena i biografije možete pročitati u impresumu.

Glavni i odgovorni urednik učestvuje u istraživačkom procesu i proverava da li analize zadovoljavaju faktografske, etičke i jezičke standarde. Glavni i odgovorni urednik zadužen je za komunikaciju sa čitaocima koji prijavljuju potencijalne dezinformacije, kao i za objavljivanje ispravki i reagovanja. Ukoliko je glavni i odgovorni urednik ujedno i autor analize, nju pre objavljivanja proveravaju zamenik urednika i još jedan novinar iz redakcije. Glavnog i odgovornog urednika bira Upravni odbor Novosadske novinarske škole na predlog redakcije.

Pomoćnik urednika obavlja poslove urednika u slučaju njegovog odsustva. Zadužen je i za internu komunikaciju unutar regionalne fektčeking mreže SeeCheck.

Menadžerka programa zadužena je za administrativne poslove u vezi sa radom redakcije, kao i za organizaciju obuka i treninga.

Novinari sprovode dnevni monitoring medija (prema planu izloženom u odeljku Analiza sadržaja) i proveravaju sumnjive sadržaje, kao i sadržaje na koje su nam ukazali čitaoci.

Konsultanti su eksperti koji po potrebi sarađuju s FakeNews Tragačem, uglavnom na polju naučnih tema. Njihov zadatak je da pomognu novinarima da razreše nedoumice, da upute na adekvatnu literaturu ili eksperte, kao i da provere terminologiju i argumentaciju u analizama Tragača pre njihovog objavljivanja.

Menadžeri društvenih mreža vode naloge FakeNews Tragača na Fejsbuku (FNTragac), Tviteru (FNTragac), Instagramu (fn_tragac) i Tiktoku (fntragac). Naloge vode Stefan Janjić (Fejsbuk i Tviter), Ivan Subotić (Instagram) i Darija Stjepić (Tiktok).

 

Ko su naši novinari?

Stefan Janjić

Stefan Janjić (1991) je urednik portala FakeNews Tragač i docent na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, gde je završio osnovne studije novinarstva, master studije komunikologije i interdisciplinarne doktorske studije u oblasti društvenih i humanističkih nauka. Dobitnik je Nagrade za najboljeg studenta Filozofskog fakulteta i Nagrade za najboljeg mladog istraživača u oblasti društvenih nauka. Dvostruki je dobitnik Izuzetne nagrade Univerziteta u Novom Sadu za naučni rad, nagrade „Biće i jezik“ Fondacije Radomir Konstantinović, kao i NIN-ove književne stipendije. Usavršavao se u oblasti analize i provere podataka na univerzitetima Berkli, Džordž Vašington i Raboud. Objavio je roman „Ništa se nije desilo“ (2017).

Milovan Nikolić

Milovan Nikolić (1996) je novinar portala FakeNews Tragač, angažovan na poziciji zamenika urednika. Zaposlen je i u Novosadskoj novinarskoj školi od 2018. godine kao producent i edukator u oblasti medijske pismenosti i provere podataka. Studirao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu na Odseku za medijske studije, kao i na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu (Politikologija i novinarstvo). Stažirao je na televiziji N1 (reporterska ekipa za Vojvodinu), kao i na televiziji Studnet iz Zagreba (društvene i studentske teme). Alumnista je programa istraživačkog novinarstva International Visitor Leadership u organizaciji Stejt departmenta SAD.

Jelena Jovović

Jelena Jovović (1974) je diplomirana psihološkinja, sa završenom specijalizacijom iz oblasti psihoterapije i savetovanja. U Novosadskoj novinarskoj školi angažovana je od 2011. godine kao medijska analitičarka i edukatorka na programima medijske pismenosti. U redakciji FakeNews Tragača angažovana je od 2018. kao menadžerka programa, ali i kao novinarka, fokusirana na dezinformacije o nauci i javnom zdravlju. Autorka je većeg broja publikacija iz domena medijskih studija. Trenutno je na master studijama Komunikologije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Ivan Subotić

Ivan Subotić (1997) diplomirao je novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Dobitnik je Izuzetne nagrade Senata Univerziteta u Novom Sadu za naučni rad. U redakciji FakeNews Tragača angažovan je kao novinar, a sa Novosadskom novinarskom školom sarađuje na programima medijske pismenosti i analize medijskog izveštavanja. Pohađao je više obuka iz oblasti istraživačkog novinarstva u nagrađivanim domaćim istraživačkim redakcijama, ali i seminare iz oblasti ekonomije, medijske pismenosti i kulture sećanja. Sarađivao je i sa drugim organizacijama u nevladinom sektoru poput Krovne organizacije mladih, Instituta za evropske poslove i Fondacije Konrad Adenauer. Trenutno je na master studijama Komunikologije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Stefan Kosanović

Stefan Kosanović (1997) diplomirao je novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Tokom studiranja kreira medijske priloge, filmove i druge audio-vizuelne forme kao saradnik nekoliko medijskih i produkcijskih kuća. Priključuje se redakciji FakeNews Tragača 2020. godine. Učestvovao je u mnogim projektima i publikacijama koje za cilj imaju unapređenje medijske pismenosti u Srbiji i regionu. Dodatne veštine i iskustva izveštavanja o marginalizovanim grupama stekao je na rezidencijalnim boravcima u Španiji, Letoniji, Nemačkoj i Italiji. Trenutno je na master studijama Komunikologije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Marija Zemunović

Marija Zemunović (1991) završila je osnovne studije žurnalistike i master studije komunikologije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Bila je polaznica prvog jednogodišnjeg Internšipa Nezavisnog društva novinara Vojvodine u grupi za finansijsku forenziku, a usavršavala se i kroz niz drugih programa posvećenih novinarstvu. Pisala je za magazin Žurnalist i portal VOICE, a sarađivala je i sa Novosadskom novinarskom školom i NAPOR-om. U redakciji FakeNews Tragača angažovana je kao novinarka.

Aleksandar Đokić

Aleksandar Đokić (1995) diplomirao je novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Nišu, a na istom fakultetu završio je i master studije Komunikologije. Radio je kao novinar niškog Media i reform centra, kao glavni i odgovorni urednik Studentskog dnevnog lista, kao novinar stažista u Insajderu i na portalu VOICE, ali i kao programski koordinator na programu „Saznaj i razaznaj“ organizacije IREX u Srbiji. Pohađao je više od 30 seminara i treninga posvećenih proveri podataka, medijskoj pismenosti i novinarskoj etici. Bio je polaznik prvog jednogodišnjeg Internšipa NDNV-a u grupi za fektčeking. Dobitnik je Povelje Filozofskog fakulteta u Nišu za najboljeg diplomiranog studenta MAS Komunikologija. Trenutno radi kao novinar portala FakeNews Tragač. Doktorand je na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Darija Stjepić

Darija Stjepić je koordinatorka projekata u Novosadskoj novinarskoj školi, gde je angažovana od 2019. godine. Saradnju sa FakeNews Tragačem započela je 2018. godine. Završila je osnovne akademske studije žurnalistike na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, a trenutno je na master studijama politikologije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Tokom studija pohađa obuke u oblasti novinarstva, demokratije i ljudskih prava i sarađuje je sa organizacijama poput Partnera za demokratske promene, Inicijative mladih za ljudska prava, CRTA, Medija centar Sarajevo i NDNV.

Milica Lazić

Milica Lazić (1990) je doktorka psiholoških nauka i naučna saradnica na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. U svom istraživačkom radu bavi se subjektivnim blagostanjem i psihologijom rezilijentnosti, naročito u kontekstu aktuelnih i negativnih iskustava iz perioda odrastanja. Osnivačica je Psihološkog centra za mentalno zdravlje u zajednici „MentalHub”. U redakciji FakeNews Tragača angažovana je kao konsultantkinja za naučna i statistička pitanja, kao i autorka tekstova kojima se promovišu naučna i statistička pismenost.

 

Saradnici
Predrag Mijatović (Novi Sad)
Tatjana Babić (Novi Sad)
Danka Mihajlović (Novi Sad)
Danijel Apro (Novi Sad)
Mihajlo Draškić (Beograd)
Milan Stokanović (Beograd)
Dejana Vukadinović (Beograd)
Marta Savić (Niš)

Konsultanti
Milica Lazić (psihologija i statistika)
Vladimir Barović (istorija)
Gorana Janjić (medicina)
Mateja Agatonović (ekonomija)

Adresa
Novosadska novinarska škola
Kosovska 1, šesti sprat
Novi Sad, Srbija

Telefon
+381(0)21/42 41 64
(radnim danima od 9 do 15)

Ukratko

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA
Fakenews tragac logo

Sumnjate u vest koju ste pročitali?

Pošaljite nam je. Proverićemo.