Osnove nestorologije: Analiza narativa u knjizi „Između dva sveta“


Jedna od stalnih rubrika FakeNews Tragača je „Čitaonica“, u okviru koje svojim čitaocima predstavljamo knjige posvećene temama dezinformacija, manipulacija, kognitivnih zamki i provere podataka. Za pokretanje ove rubrike nismo bili motivisani idejom da povećamo profit izdavačkim kućama, već da predstavimo dela koja zaista vredi pročitati, ili makar razmisliti o njihovim tezama i zaključcima.

Na prvi pogled, knjiga „Između dva sveta“ Branimira Nestorovića u izdanju Gnosis lux-a mogla bi da bude materijal za „Čitaonicu“: ona je velikim delom posvećena temi „zabluda“ o medicini i farmaciji, uz nastojanje da se na zablude odgovori potkrepljenim argumentima. Na drugi pogled, a pogotovo na treći i četvrti – uočavamo da knjiga dr Nestorovića i sama nudi ili pojačava određene zablude, zbog čega se čitanje Između dva sveta pretvorilo u pravi istraživački poduhvat.

Između svetova „egzaktne nauke i sveta duhovnosti” Nestorović se bavio ljudskom fotosintezom, isceljivanjem zvukom, dokazivanjem postojanja paralenih svetova, matriksom, efektima uzemljenja na zdravlje ljudi (hodanje bosom nogom), psi-fenomenima, morfogenetskim poljima, energijom isceljenja, i tako dalje, i dalje. Pritom, neke od iznetih tvrdnji skeptičnom čitaocu uključuju alarm za uzbunu. Kako bi za detaljnu proveru svih tvrdnji iznetih na skoro 400 strana bila potebna armija stručnjaka iz različitih oblasti, fokusirali smo se na analizu diskursnih strategija potpomognutu fektčekingom, kako bismo jasnije sagledali na koji način Nestorović oblikuje „poruku koju je želeo da pošalje”, a u našoj novoj publikaciji predstavljamo vam rezultate te analize.

Publikaciju možete preuzeti ovde.

Jelena Jovović i Stefan Janjić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA