Princ Hari i Obama nisu vređali Srbiju


Portali Alo i Smedia preneli su vest pod naslovom: Kao da smo najgori na svetu! Princ Hari i Obama izvređali Srbiju i Balkan”.

Portal Telegraf je bio nešto blaži, ali je takođe aludirao na negativan odnos bivšeg američkog predsednika Baraka Obame prema Balkanu.

Nakon ovakvih naslova više nigde u vesti ne stoji objašnjenje kojim rečima su konkretno vređali Srbiju, što ih čini tipičnim klikbejt naslovima koji sadrži netačnu informaciju, a koji služe samo za to da „love klikove“ posetilaca sajtova.

Takođe, poreslušavanjem originalnog intervjua, emitovanog na Radiju 4 britanskog javnog servisa Bi-Bi-Si, bivši američki predsednik Barak Obama nigde ne pominje Srbiju, niti vređa Balkan, već samo kaže da društvene mreže treba da promovišu različita gledišta na način koji ne vodi ka balkanizaciji zapadnih društava”.

Pomenuti mediji su dalje nastavili da tumače ovu Obaminu izjavu, pa su u rečenici o tome šta bi trebalo da rade društvene mreže videli „inicijativu zapada da nastavi mešanje u unutrašnje stvari suverenih država sa ciljem da regulišu politiku malih država”.

Svetlana Paramentić, FN Tragač

Ukratko

22/05/2024

Ne, „pravilo 7-38-55“ nije pravilo

Portal Gradske info pridružio se nizu portala koji su preneli netačne navode o takozvanom „pravilu 7-38-55“, prema kojem se sedam odsto komunikacije prenosi rečima, 38 odsto tonom…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA