Putin nije policiji i vojsci „dao odrešene ruke da ubijaju”


Na naslovnici štampanog izdanja lista „Informer” za 29. decembar 2017. objavljena je informacija da je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin „objavio rat” i da je nakon terorističkog napada koji se desio u Sankt Peterburgu dao policiji i vojsci odrešene ruke da pucaju i ubijaju teroriste.

Naslovnica Informera Foto: Fake News

Kao izvor, navodi se ruska novinska agencija TASS. Međutim, na sajtu ove agencije, u originalnoj izjavi Vladimira Putina stoji „Dao sam instrukcije direktoru FSS (Federalne službe bezbednosti) da dela u okviru zakona i samo u okviru zakona, kada su u pitanju teroristi i kada je u pitanju njihovo zadržavanje”.

Jedini deo izjave predsednika Ruske federacije, koji bi mogao da se dovede u vezu sa onim što je u Informeru objavljeno glasi „Ipak, ukoliko postoji pretnja po život i zdravlje zaposlenih u bezbednosnim strukturama, da postupe odlučno, da ne teže zarobljavanju i da eliminišu strelca na licu mesta”

Podsetimo, najmanje trinaest ljudi povređeno je u sredu, kada je u Sanktpeterburškom supermarketu „Perekrestok”, u delu za ostavljanje ručnih torbi, aktivirana eksplozivna naprava. Bomba je sadržala 200 grama eksploziva i dodati su joj improvizovani šrapneli, radi veće razornosti, saopštile su agencije. Za teroristički napad, kako su ga klasifikovale ruske bezbednosne službe, ni jedna ekstremistička grupa nije preuzela odgovornost, ali postoje navodi da je uhapšeno sedam lica potencijalno povezanih sa Islamskom državom.

Ovo je drugi teroristički napad ovih razmera na Sankt Peterburg, kako je u aprilskom napadu bombaša-samoubice na stanicu podzemne železnice stradalo 16 i povređeno još najmanje 50 osoba.

 

Lazar Čovs, FN Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA