Subotica ne dobija Vučićevu bistu i Vučićev park


Vest da Subotica dobija bistu predsednika Srbije Aleksandra Vučića masovno je bila deljena po društvenim mrežama, a 21. novembra ju je objavilo i nekoliko portala. Nakon reakcija novinara i građana pojedini su je povukli, jer se ustanovilo da nije tačna, odnosno da još nije odlučeno da li će ta bista biti podignuta.

Screenshot sajta Balkan Breaking News. Bista predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Do danas je ta vest ostala samo na sajtu Balkan Breaking News.

Originalna informacija objavljena je i na Fejsbuk stranici Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Subotici, dakle stranke čiji je Vučić predsednik, što bi moglo da se tumači kao potvrda da taj grad zaista postavlja njegovu bistu, budući da se radi o vladajućoj stranci koja ima većinu u subotičkoj Skupštini i donosi gradske odluke.

U originalnoj vesti plasiranoj 21. novembra u naslovu stoji „Subotica dobija Vučićev park – Subotičani podižu bronzanu bistu predsedniku Srbije, evo kako će izgledati!“

U nastavku vesti, međutim, saznajemo da je subotički odbor stranke samo podneo inicijativu da se podigne bista predsednika Aleksandra Vučića u jednom od gradskih parkova.

Da bi došlo do postavljanja biste neophodno je da se o tome izjasne odbornici u Skupštini grada, da se raspiše javni poziv za idejno rešenje, za postavljanje spomenika i da se u skladu sa urbanističkim planom odredi lokacija za postavljanje biste.

Zapisnik sa sednice gradske Skupštine održane pre objavljivanja ove vesti pokazuje da to nije bila tema te sednice, što znači da inicijativa još nije došla do odbornika, pa se samim tim ne može ni govoriti o tome da li Subotičani zaista postavljaju bistu predsedniku.

Sajt Balkan Breaking News čak i fotografijom dovodi čitaoce u zabludu, jer ona koja je objavljena na sajtu jeste slika biste tadašnjeg premijera Vučića, ali je njen autor Živko Grozdanić Gera. Upotrebom Guglovog alata reverse image search može se utvrdi kako izgleda originalna slika i da je ova isečena, čime je verovatno povređen i Zakon o autorskim i srodnim pravima, ukoliko autor fotografije nije dao pravo da se ta slika dalje distribuira i menja. To takođe nije naznačeno, pa se posetioci sajta i na taj način dezinformišu, budući da se ne radi o slici biste koja će možda biti postavljena u nekom subotičkom parku.

Umetnik je bistu pravio za performans „Alegorija o premijeru“, koji je trebalo da bude održan u aprilu 2016. godine i tokom kojeg je trebalo da razbije tu bistu, a ne da veliča lik premijera. Razbijanje biste je otkazano, jer je predsednik kućnog saveta zgrade, u čijem dvorištu je trebalo da se održi performans, zapretio da će zvati policiju.

Lazar Čovs, FN Tragač

Ukratko

22/05/2024

Ne, „pravilo 7-38-55“ nije pravilo

Portal Gradske info pridružio se nizu portala koji su preneli netačne navode o takozvanom „pravilu 7-38-55“, prema kojem se sedam odsto komunikacije prenosi rečima, 38 odsto tonom…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA