Tinejdžer nije oplodio 16 maloletnica


U poslednjih nedelju dana, desetine portala iz regiona, uključujići Alo, Srbija Danas, Smedia, Dnevno 24, Vesti.rs, Telemaster, Relevantno.com, Mediapress.rs, objavili su vest da je „Tinejdžer ejakulirao u bazen i oplodio 16 maloletnica”.

Pojedini portali ovu vest preneli su sa potpisima domaćih „autora vesti”, neki su koristili fotografije bazena, trudnica, a neki fotografije dečaka afričkog porekla koji je davao izjavu medijima, jer je biciklom jurio automobil sa kidnaperima, a lica govornika menjaju se iz teksta u tekst. 

Pojedini, uključujući i Alo, preneli su i Jutjub video u kome kompjuterski generisan glas čita vest uz sliku dece na bazenu.

Pretraga imena pojedinačnih lekara, koji se pominju u tekstovima na ovu temu, pokazuje da se ti isti ljudi konsultuju samo u sličnim, upitnim tekstovima po stranim portalima i da je širenje ove očigledno lažne vesti bilo popularno u februaru 2016. godine.

Naprednom internetskom pretragom sa datumskim filterima utvrdili smo da se ova priča prvi put pojavila 26. januara 2016. godine na sajtu World News Daily Report, poznatom po ’klikbejt’ naslovima i lažnim vestima.

Primera radi, na ovom sajtu trenutno se trenduje vest o tome kako je osuđenik na smrt pojeo Bibliju za svoj poslednji obrok i da je u Detroitu uhapšena žena koja je trenirala veverice da napadnu njenog bivšeg dečka i od ranije poznata vest da je DNK analizom utvrđeno da je poštar iz Tenesija otac više od 1300 dece, koju je u Srbiji objavio objavio Alo.

Lazar Čovs, FN Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA