Tanjug objavio izjavu Zorane Mihajlović koju još nije ni dala


Agencija Tanjug objavila je izjavu potpredsednice Vlade Srbije i ministarke  građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, koju je ona navodno dala medijima u Nišu i pre nego što je uopšte stigla u taj grad.

U Tanjugovom tekstu ’’Mihajlović: Posle vladavine DS u Nišu je ostala pustoš’’ objavljenom u 10.00 časova piše da je potpredsednica Vlade i članica Predsedništva SNS-a Zorana Mihajlović obišla danas Niš i poručila da je posle vladavine DS u tom gradu ostala pustoš, ugašene državne firme i hiljade radnikа bez posla.

Prema najavi na sajtu Ministarstva stoji da njena poseta Nišu počinje u 11 časova i završava se konferencijom za novinare koja je trebalo da bude održana u podne.

Novinarka televizije N1 Gordane Bjeletić potvrdila je za naš portal da je Mihajlovićeva u Niš stigla u 11.47, a satnica njene izjave koju još nije dala izgledala je ovako:

9.54 Tanjug šalje medijima vest pod naslovom “Mihajlović: Posle vladavine DS u Nišu je ostala pustoš”;

9.56 RTS objavljuje vest “Mihajlović: Nećemo dozvoliti da niški aerodrom propadne” citirajući Tanjug i navodeći ga kao izvor, što čini i Republika.

10.08 RTS je osvežio tu vest;

15.27 RTS ponovo osvežio vest video klipom, ali nisu menjali Tanjugov citat

U prilog tome da ministarka tu izjavu u Nišu nije mogla dati u 10 časova, govori i činjenica da je ona bila gošća vesti koje su emitovane u okviru jutarnjeg programa ’’Jutro sa Jovanom i Srđanom’’ na televiziji Prva u 9 časova. Reporterka koja je razgovarala uživo sa ministarkom iz zgrade Vlade Srbije u Beogradu, u program se uključila u 9 časova i 2 minuta, a razgovor je završen u 9 sati i 8 minuta. U razgovoru je pomenuto da će ministarka nakon što završi intervju krenuti za Niš.

Kada je zaista stigla u Niš, ministarka Zorana Mihajlović govorila je na konferenciji za medije i o niškom aerodromu i o prethodnim nosiocima vlasti u Srbiji, ali ni tada nije izgovorila rečenice koje je Tanjug objavio.

Ono što bi moglo da se shvati kao aluzija na period kada je Demokratska stranka bila na vlasti u tom gradu je deo u kojem pominje bivšeg gradonačelnika Niša iz redova DS-a, Zorana Živkovića, danas predsednika Nove stranke.

“Neki koji danas se čuju, protestuju i bune poput Živkovića i ostalih, da ih podsetim da su oni bili na vlasti upravo do 2010. godine. Nijednog trenutka ni gradonačelnik tadašnji Niša Živković, ni kao premijer, nije sa republičkog nivoa vratio aerodrom Niš gradu, pošto je to jedna od stvari. 2010. godina je po meni ključna godina i to je godina koja je ozbiljan problem napravila današnjem budžetu Niša. 2010. godine Vlada Mirka Cvetkovića prebacuje arodrom Niš, vlasništvo prebacuje na grad Niš, sa Republike na grad Niš. Prebacuje sa ogromnim obavezama, koje se mere milijardama i tog trenutka su stavili svilen gajtan, omču u džep grada Niša. Jer, dan danas grad Niš ne može da isplati obaveze koje su napravljene 2010. godine” rekla je ona.

Reč pustoš, koja se pominje u Tanjugovom citatu iskoristila je jedino osvrćući se na ulaganja i rezultate Vlade od 2014. godine, odnosno od kada je većinski čine ministri iz Srpske napredne stranke.

“Ja mogu da stojim ispred vas i da kažem na osnovu rezultata koje smo napravili, od 2014. godine do danas sa punim pravom, ono što sam danas rekla na sastanku i ono što danas pričam ispred vas mi ćemo nastaviti ulaganje u aerodrom Niš, zato što iza nas stoje rezultati, ne pustoš nego rezultati” dodala je ona.

Ovo je drugi put u poslednjih mesec dana da je Tanjug učestvovao u plasiranju  izmišljene vesti. Prethodno je izmislio delove izveštaja o medijskim slobodama u Srbiji, o čemu smo takođe pisali.

 

*Prvobitna verzija teksta izmenjena je dodavanjem izjava sa konferencije za novinare u Nišu. 

 

Autorke: Vanja Đurić, Nevena Bogdanović

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA