Informer dezinformisan o „novom Rambujeu“


Iako je dnevni list „Informer“ početkom maja najavljivao da će u junu biti organizovan „novi Rambuje“, kojim će Srbija biti primorana da prizna nezavisnost Kosova, skup takvog karaktera nije se dogodio.

Naime, „Informer“ je u vikend-izdanju od 5. i 6. maja na naslovnoj strani poručio kako Srbiju čeka „Finalna ucena“: „Amerikanci u junu u Briselu organizuju novi ’Rambuje’; Od Srbije traže da odmah prizna lažnu državu Kosovo“. Time se jasno aludira na pregovore u zamku Rambuje 1999. godine, nakon kojih je započeto bombardovanje Jugoslavije.

Iznoseći prognoze koje su se pokazale kao netačne, „Informer“ se oslanja na „visokopozicioniranog zapadnog diplomatu koji je insistirao na anonimnosti“. Od njega ovaj tabloid saznaje da će Sjedinjene Američke Države u Briselu okupiti najviše predstavnike Srbije i privremenih kosovskih institucija, i „bukvalno ih naterati da potpišu pravno obavezujući sporazum“.

U Briselu je 26. juna održan susret Aleksandra Vučića, Hašima Tačija i Federike Mogerini, ali je – sudeći po izjavama sve tri strane – to bio samo još jedan u nizu sastanaka u okviru briselskog pregovora, bez ikakvih konačnih i sudbonosnih odluka. Ivica Dačić je nakon sastanka izjavio da su pozicije Beograda i Prištine značajno udaljene, Tači da bi zamrznuti konflikt dugoročno doneo veliku štetu, a Vučić da je važno da se stvari rešavaju u miru. Predsednik Srbije dodao je i to da odluku neće doneti samostalno, već da će sa predlogom „izaći pred narod, koji će odlučiti sve“.

 

FN Tragač

Ukratko

12/06/2024

Ne, Adriana Vilagoš nije iz Vrbasa

Sportklub (podsajt portala N1) objavio je vest o velikom uspehu Adriane Vilagoš, mlade bacačice koplja, koja je na Evropskom prvenstvu u Rimu osvojila srebrnu medalju. U tekstu…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA