Vest od četiri rečenice i tri laži: Informer i „najveća ustaška fudbalska tajna“


U tekstu „OTKRIVENA NAJVEĆA USTAŠKA FUDBALSKA TAJNA! Hrvati od kompanije Nike zahtevali isključivo CRNE DRESOVE kakve su nosili u NDH!“, objavljenom 11. jula, Informer navodi da je kompanija Najki Hrvatskom nogometnom savezu poslala nekoliko predloga za nove dresove reprezentacije, ali su svi odbijeni jer je HNK – prema saznanjima Informera – zahtevao da dresovi budu crni. „U kompaniji Nike nisu imali izbora, pa su im ispunili želju, a već na ovom Mundijalu se pokazalo da Hrvati mnogo češće igraju u tim crnim, ustaškim, nego u kockastim dresovima”, piše ovaj dnevni list.

Kao dokaz svoje tvrdnje, kojom se otkriva „najveća ustaška fudbalska tajna”, Informer nudi slike tri dresa, pri čemu su sve tri preuzete sa Fejsbuk stranice I want to work for nike, putem koje dizajnerka sportske opreme Nerea Palacios želi da privuče pažnju Najkija. Uz to, sve navedene slike potiču iz maja 2014. godine, što znači da su nastale pred Svetsko prvenstvu u Brazilu, a ne pred ovogodišnje, u Moskvi.

Facebook: I want to work for nike

Osim toga, na različitim slikama fudbalske reprezentacije Nezavisne Države Hrvatske moguće je uočiti da dresovi (sem eventualno dresa golmana) nisu bili crni. Tačnu nijansu teško je utvrditi, s obzirom na to da nema originalnih kolor fotografija, sem onih koje su naknadno kolorizovane, a upravo na jednoj od takvih – koju i Informer prenosi – dresovi su obojeni u crveno.

Fotografije fudbalske reprezentacije NDH

Lažnu vest, koju je uočio Luka Božović, preneli su i Pravda, Srbija danas i Prokuplje online.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA